Rusija ne dozvoljava mirovnim snagama ulaz na istok Ukrajine

Rusija ne dozvoljava mirovnim snagama ulaz na istok Ukrajine

Foto: Hina

RUSIJA je u četvrtak odbacila poziv Kijeva da se na istoku Ukrajine razmjeste mirovne snage UN-a, rekavši da bi temelj za rješenje sukoba s proruskim separatistima trebao biti mirovni sporazum iz Minska.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukašević također je rekao da odgovornost za primjenu sporazuma potpisanog 12. veljače leži na Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je na razmještanje policijskih snaga Europske unije uz mandat UN-a radi nadzora primirja u istočnoj Ukrajini, što su pobunjenici ubrzo odbili tvrdeći da to nije u skladu s mirovnim sporazumom.

Ukrajinsko vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost na hitnom je sastanku u srijedu navečer poduprlo Porošenkov zahtjev, dajući do znanja da je Ukrajina zabrinuta razvojem situacije pošto su pobunjenici zauzeli grad Debalcev nakon što je primirje u nedjelju stupilo na snagu.

"Policijske snage EU-a smatramo najboljim rješenjem (...) koje će jamčiti sigurnost, u prilikama kada primirje ne poštuju ni Rusija ni oni koje podupire", rekao je Porošenko na početku sjednice vijeća.

EU: Prioritet je provedba sporazuma iz Minska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući mu, Lukašević je istaknuo da je jedini put naprijed prošlotjedni mirovni sporazum. "Temelj za postizanje konačnog rješenja ukrajinske krize trebao bi biti sporazum iz Minska od 12. veljače", rekao je.

Porošenko, koji optužuje Moskvu da pobunjenicima šalje naoružanje i vojnike, smatra da Rusija ne može sudjelovati u mirovnoj misiji jer je "agresorska zemlja".

Zamjenik glavnog tajnika diplomatske službe EU-a Maciej Popovski rekao je da Bruxellesu treba pojasniti mandat o kojem bi potom raspravljale zemlje članice.

"Naš trenutni prioritet je provedba sporazuma iz Minska. I to već traje", istaknuo je.

"U Ukrajini su civilni savjetnici EU-a, savjetnička misija Unije, ali ona radi na izgradnji institucija i reformama ministarstva unutarnjih poslova i policije", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara