Rusija odustala od odgode sporazuma o trgovini: "EU i Ukrajina mogu provesti dogovoreno"

Rusija odustala od odgode sporazuma o trgovini: "EU i Ukrajina mogu provesti dogovoreno"

Ilustracija: Shutterstock

RUSIJA nije ponovila zahtjev za odgodom primjene sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Ukrajine koji će stupiti na snagu kako je i predviđeno 1. siječnja 2016., objavila je u ponedjeljak Europska komisija nakon razgovora s ministrima iz Moskve i Kijeva.

"Ruski ministar počeo je sastanak riječima da EU i Ukrajina mogu provesti dogovoreno" i "Neće biti amandmana", rekla je povjerenica EK-a za trgovinu Cecilia Malmstrom nakon trostranog sastanka s ruskim ministrom za gospodarski razvoj Aleksejem Uljukajevom i ukrajinskim šefom diplomacije Pavlom Klimkinom.

Malmstrom je početkom svibnja isključila mogućnost da Bruxelles popusti pritiscima Rusije koja se protivi sporazumu, piše AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema diplomatskom europskom izvoru Moskva je u travnju zatražila odgodu do 2017. i zaprijetila da će u protivnom "ukinuti ruske komercijalne povlastice Ukrajini", koje su sada na snazi.

Bruxelles i Kijev dogovorili su jačanje političkih i gospodarskih odnosa lani unatoč protivljenju Moskve. Prvi pokušaj finaliziranja tog sporazuma 2013. nije uspio i završio je prosvjedima u Kijevu kojima je u konačnici bio svrgnut proruski predsjednik. Slijedilo je rusko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima, a zatim pobuna proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Odnosi Bruxellesa i Moskve od tada su na najnižoj razini od Hladnog rata. Sukob u istočnoj Ukrajini zaoštrio je napetosti o drugim teškim pitanjima kao što su dobave ruskog plina i trgovinski odnosi.

U takvim okolnostima Kijev i Bruxelles dogovorili su odgodu primjene sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine za godinu dana, podsjeća agencija dpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara