Rusija pokreće domoljubni TV program za djecu i tinejdžere

Rusija pokreće domoljubni TV program za djecu i tinejdžere

Foto: Hina

RUSIJA emitira na desetke televizijskih programa za odrasle koji su dizajnirani s ciljem da inspiriraju ljubav prema domovini, a uskoro bi mogla dobiti novi, usmjeren na djecu.

Vlada je odobrila osnivanje TV tvrtke u državnom vlasništvu čija je misija usaditi i potaknuti domoljublje kod djece i tinejdžera, javio je 20. svibnja prokremaljski list Izvestia.

Predsjednik Vladimir Putin često ističe da mlade ljude treba potaknuti na ljubav prema naciji, sugerirajući da je patriotizam snažan "protuotrov za nastojanja Zapada da potkopaju Rusiju".

Putin je u 15 godina stegnuo kontrolu nad medijima i koristi televiziju da bi konsolidirao kontrolu nad zemljom, zbog čega njegovi protivnici televizijske prijemnike nazivaju "zombi kutijama", piše Radio Free Europe.

Nacionalni program za mladež

Ideju o programu koji bi Ruse odgajao kao domoljube od ranih godina javno zagovara Viktor Vodolatski, zastupnik vladajuće Ujedinjene Rusije. On je za Izvestia rekao da je zamjenik premijera Sergej Prikhodko već zatražio formiranje grupe unutar Ministarstva obrazovanja čiji je zadatak osmisliti buduću TV postaju.

"Radna grupa je već u postupku formiranja; ona će uskoro započeti s radom," rekao je. "Stručnjaci pripremaju konkretne prijedloge za pitanja kako ispravno povesti informacijsko-domoljubnu kampanju s tinejdžerima".

Program će emitirati razgovore orijentirane na mladež, obrazovne emisije, vijesti i drugo, navodi Izvestia i dodaje da se Volodatskiju sviđa ime ROSsvet.

Osnivanje televizijske postaje je dio šireg nacionalnog plana predstavljenog 3. travnja na stranicama Ministarstva obrazovanja gdje se patriotizam definira kao "ljubav prema domovini, odanost prema otadžbini, nastojanje da se služe i brane interesi nacije".

Država će nacionalni program za mladež u razdoblju od 2016. do 2020. godine financirati s oko 1.8 milijardi rubalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara