Rusija privatizira 49 posto tvornice Kalašnjikova

Foto: scx.hu

RUSKI državni konglomerat, objavio je u ponedjeljak plan prodaje udjela u tvornici koja proizvodi legendarnu pušku AK-47 Kalašnjikov. Na prodaju bi trebalo ići nešto manje od polovice tvrtke a kupci su dva privatna investitora.

Tvornica Kalašnjikova, godinama je, unatoč  krizi, bila najuspješniji dio ruskog vojno - industrijskog kompleksa. Profitabilnost tvornice osiguravala je potražnja sa civilnog tržišta SAD-a.
 
Država je tražila privatne ulagače, koji bi, zajedno s državom, snosili teret modernizacije tvornice, te kako bi se tvornica povezala s drugim proizvođačima lakog naoružanja, kao dijela šireg vojno- industrijskog kompleksa, koji je važna gospodarska grana u Rusiji.
 
U poslu, koji je objavljen u ponedjeljak, dva ruska investitora kupuju 49 posto tvornice, i četiri povezana poduzeća, koja proizvode pištolje, futrole te strojeve za industriju oružja, za 2,5 milijarde rubalja, odnosno 78 milijuna dolara.
 
Investitori su Aleksei Krivoruchko, koji je suvlasnik prigradske željeznice koja Moskvu povezuje s njenim zračnim lukama, i Andrei Bokarev koji se bavio rudarstvom.
 
Kontrolni paket, od 51 posto, i dalje ostaje u državnim rukama, putem Rosteha, državne kompanije koju je 2007. godine osnovao Vladimir Putin, kako bi oživio i modernizirao rusku vojnu industriju.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara