Rusija se priprema za novu ofenzivu u Ukrajini?

Rusija se priprema za novu ofenzivu u Ukrajini?

Screenshot: Youtube

RUSKA vojska možda koristi trenutačno zatišje u istočnoj Ukrajini kako bi pripremila teren za novu vojnu ofenzivu, smatra visoki zapovjednik NATO-a.

Američki general Philip Breedlove, vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu, rekao je u četvrtak u američkom Kongresu da se ruske snage nastoje "regrupirati i repozicionirati" štiteći istodobno do sada osvojena područja, unatoč krhkom prekidu vatre dogovorenom u veljači.

"Mnogi njihovi potezi odgovaraju pripremama za novu ofenzivu", rekao je.

Breedlove je priznao da ne može sa sigurnošću predvidjeti kakav će Moskva povući potez, ali smatra da njezini postupci odgovaraju "pripremanju, uvježbavanju i opremanju kako bi se stekli kapaciteti za pokretanje nove ofenzive."

"U prošlosti nisu postupali uzaludno", rekao je pred senatskim Odborom za oružane snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
OESS, koji nadgleda prekid vatre u Ukrajini, kaže da se nasilje bitno smanjilo od potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku u veljači. No SAD upozorava da Rusija sada na granici ima najbrojnije snage od listopada i da je rasporedila nove sustave protuzračne obrane, najviše od kolovoza.

Breedlove smatra da Rusija nastoji povećati kontrolu nad separatistima "jer u nekim ranijim napadima nije bilo jedinstva."

"Na istoku Ukrajine vidimo jasno rusko zapovijedanje i kontrolu", rekao je. "Zapovijedanje i kontrola, protuzračna obrana, potpora topništvu, sve se to povećalo... čineći od separatista koherentniju i organiziraniju silu."

SAD za sada ne želi pomagati Ukrajini oružjem strahujući od eskalacije rata. Breedlove je rekao da nijednu opciju ne bi trebalo isključiti, ali i istaknuo da nema govora da se Ukrajini da vojna sila kakva je potrebna da bi se porazilo Rusiju.

"Mislimo da bismo trebali pokušati promijeniti način na koji Putin donosi odluke. To razmatramo", rekao je.

Putin je, smatra, zabrinut zbog sankcija koje mu je nametnuo Zapad i "to možda utječe na njegove sadašnje postupke u Ukrajini. "Ali to zapravo ne možemo znati", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara