Rusija ukinula zabranu uvoza iz dviju srpskih tvrtki

Foto: Hina

RUSIJA je ukinula zabranu uvoza mliječnih proizvoda iz dvije srbijanske tvrtke, priopćila je u subotu vladina agencija za zdravstvenu ispravnost hrane, u očitom pokušaju privlačenja kandidata za članstvo u Europskoj uniji usred sukoba Moskve i Zapada.

Početkom mjeseca je Rusija uvela jednogodišnju zabranu uvoza mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz Sjedinjenih Država, EU-a, Kanade, Australije i Norveške uzvraćajući na gospodarske sankcije Zapada zbog krize u Ukrajini.

Moskva traži nove dobavljače i pozvala je nekoliko zemalja, poput Brazila, da povećaju izvoz hrane u Rusiju kako bi nadoknadila posljedice sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veterinarska i fitosanitarna služba Roselhoznadzor priopćila je u subotu da je uključila dvije srbijanske tvrtke na popis kompanija kojima je dopušteno prodavati mliječne proizvode Rusiji i carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom.

Rekla je da je to ranije tvrtkama bilo zabranjeno zbog kršenja propisa.

Agencija je ukinula zabranu upravo u trenutku kada je EU zatražila da kandidati za priključenje Uniji, među kojima je i Srbija, ne iskorištavaju zabranu Kremlja na uvoz hrane sa Zapada.

"Zašto sada? Možda Srbi žele iskoristiti trenutnu situaciju i osvojiti (ruskog) tržišta što je više moguće", rekao je glasnogovornik službe Reutersu.

Neki srbijanski proizvođači hrane, posebice voćari, izvijestili su o naglom rastu potražnje iz Rusije, ali su kapaciteti ograničeni. U 2013. samo 7,2 posto ukupnog izvoza Srbije u vrijednosti od 65 milijuna dolara otišlo je u Rusiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara