Rusija vratila petoricu ukrajinskih vojnika, Ukrajina odbija primirje

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko rekao je da je spreman prihvatiti međunarodnu humanitarnu misiju u Luhansku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine, uz uvjet da bude međunarodna, nenaoružana i da prolazi preko graničnih prijelaza koje kontrolira Kijev.

Porošenko je u telefonskom razgovoru obavijestio njemačku kancelarku Angelu Merkel o razgovoru koji je o tome vodio s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) Peterom Maurerom i s drugim međunarodnim partnerima, ističe ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju.

"Spremni smo prihvatiti humanitarnu pomoć ako ta misija bude međunarodna, bez ikakve vojne pratnje i ako bude prolazila preko graničnih prijelaza koje kontroliraju ukrajinski graničari", ističe Porošenko u tom priopćenju. Rusija je na izvanrednom sastanku u UN-u u petak predložila da se organizira "humanitarna misija" ili da se uspostave humanitarni koridori kako bi se pomoglo civilnom stanovništvu na istoku Ukrajine.

Kijev i Zapad su odbili tu inicijativu iz straha da ne bude izlika za invaziju. U Luhansku su mjesne vlasti ocijenile situaciju "kritičnom" budući da u tom separatističkom uporištu već tjedan dana nema struje i vode, a telefonske linije su u prekidu. Gorivo i zalihe hrane se brzo troše.

Vojska napala uporište separatista u Donjecku

Ukrajinska vojska napala je artiljerijskom vatrom glavno uporište separatista u Donjecku uzrokujući velike štete u cijelom gradu, javlja BBC.

Glasnogovornik vojske kazao je kako su pobunjenici "u panici i kaosu" te da masovno napuštaju grad.

Rusija vratila petoricu ukrajinskih vojnika

Petorica ukrajinskih vojnika, koji su bili pritvoreni nakon što su prešli rusku granicu, pušteni su i vraćeni u svoju postrojbu koja se bori protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine, rekao je u nedjelju izvor iz ruskih sigurnosnih službi. Oko 300 ukrajinskih vojnika i pograničnih čuvara bilo je po ukrajinskim izvorima u ponedjeljak prisiljeno zbog borbi prijeći na rusku stranu.

Većina ih je vraćena u Ukrajinu, no ruski istražitelji objavili su u petak da su petorica pritvorena pod sumnjom da su granatirali civilna područja na istoku Ukrajine i pucali na Rusiju, na što se Rusija često žali.

"Predaja zapovjednika bataljuna 72. brigade i četvorice nižih časnika izvedena je noću na nedjelju", rekao je izvor za Interfax.

Vojnici su predani na kontrolnoj točki Čertkovo, na granici istočne Ukrajine i ruske pokrajine Rostov.

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da su ti vojnici među 18 vojnika protiv kojih je Rusija otvorila kaznene istrage. U Rusiji je pritvoreno i 28 ukrajinskih pograničnih čuvara.

Ukrajina odbacuje primirje dok se separatisti ne predaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinski vojni glasnogovornik u nedjelju je odbacio poziv na primirje koji je uputio vođa separatista rekavši da će do toga doći tek kada pobunjenici istaknu bijele zastave i predaju se.
U međuvremenu su separatisti odustali od ranijih pregovora o mogućem prekidu vatre te su naglasili da ukrajinska vojska najprije treba okončati svoje vojne akcije.

Vladine snage u nedjelju su stegnule obruč oko glavnog pobunjeničkog uporišta, velikoga industrijskoga grada Donecka. Stanovnici tvrde da se grad od ranog jutra žestoko bombardira. Visoki čelnik samoproglašene "Narodne Republike Doneck" je kazao u subotu da su pobunjenici spremni za primirje s vladinim snagama kako bi se omogućila doprema humanitarne pomoći.

Vojni glasnogovornik Andrij Lisenko je odgovarajući u nedjelju na pitanja novinara rekao da bi se "bilo koja takva inicijativa trebala realizirati na praktičan način, a ne riječima, što znači isticanjem bijelih zastava i polaganjem oružja". "Takve praktične poteze dosad nismo zamijetili", rekao je.

U priopćenju objavljenom kasnije pobunjenici tvrde da su spremni na privremeno primirje kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa, no istodobno dodaju: "Sve dok ukrajinska vojska nastavlja s vojnim akcijama ne može biti nikakvog primirja".

Rusija pregovara s Kijevom, Crvenim križem i UN o pomoći

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju je izjavio da Moskva pregovara s Kijevom, Međunarodnim odborom Crvenog križa i Ujedinjenim narodima o slanju humanitarne pomoći u istočnu Ukrajinu.

"Smatramo da je sada prioritet postići sporazum s ukrajinskom stranom, Crvenim križem i UN-ovim humanitarnim agencijama o potrebi hitnog slanja humanitarne pomoći istočnim ukrajinskim pokrajinama Luhansku i Donecku", rekao je novinarima Lavrov.

"Upravo smo u pregovorima s ukrajinskom stranom, Crvenim križem i s humanitarnim organizacijama UN-a", rekao je.

Prekid vatre koji bi omogućio slanje humanitarne pomoći stanovnicima - žrtvama sukoba na istoku Ukrajine nije samo moguć, već je neophodno potreban, smatra Lavrov. "Riječ je o hitnoj stvari koja ne podnosi čekanje", rekao je novinarima u Sočiju, dodavši kao je o tom problemu osobno obavijestio ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Luhansk i Doneck posljednja su dva uporišta proruskih ukrajinskih separatista. Ondje već tjednima traju sukobi s pripadnicima redovnih ukrajinskih vojnih snaga. Zapad optužuje Rusiju da pobunjenicima šalje oružje što Moskva niječe.

Premijer samoproglašene Narodne Republike Doneck Aleksander Zahračenko u subotu je rekao da je spreman na prekid vatre ukoliko ukrajinske snage obustave ofenzivu na opkoljeni grad koji je, kako je kazao na rubu "humanitarne katastrofe". Luhansk je potpuno nedostupan novinarima, bez električne je energije, pitke vode i telefonskih veza, a rezerve goriva i hrane pri kraju su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara