Ruska "invazija" na Ukrajinu: Naredili da humanitarni konvoj prijeđe granicu bez dozvole

Foto: FAH

RUSIJA je naredila humanitarnom konvoju kamiona da pređe granicu i uđe u istočnu Ukrajinu, prenosi Reuters.

Time je ponovno povećana opasnost od sukoba s ukrajinskim vojnim postrojbama koje se bore protiv proruskih separatista.

Jedan svjedok je za Reuters rekao kako je oko 70 bijelih kamiona prešlo granicu i krenulo prema Luhanksu u pratnji nekolicine separatističkih boraca. U međuvremenu, neimenovani ukrajinski izvor rekao je za Interfax kako ti kamioni nisu u pratnji ICRC-a (Međunarodnog odbora Crvenog križa), što krši uvjete koje je Kijev postavio Moskvi.

Podsjetimo, Ukrajina i međunarodna zajednica izrazile su zabrinutost kako bi konvoj mogao biti iskorišten kao povod za neki oblik ruske vojne intervencije.

Rusija je odbacila sve optužbe kao apsurdne, ali je također objavila kako se njezino strpljenje bliži kraju.

"Nema više izlika za obustavu slanja pomoći. Ruska strana je odlučila djelovati", rekao je Sergei Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Za Kijev ulazak konvoja "izravna invazija" Rusije

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila "izravnu invaziju".

"Ušli su u Ukrajinu bez odobrenja ili sudjelovanja Međunarodnog crvenog križa ili ukrajinskih graničara", izjavio je novinarima glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lišenko.

"To smatramo izravnom invazijom Rusije na Ukrajinu", istaknuo je šef službe državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko.

Prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva. Granicu je prešlo prvih 90 od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili dalje kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Luhansku.

Rusija je odlučila odmah poslati na istok Ukrajine svoj humanitarni konvoj koji već više od tjedan dana stoji na granici, ocijenivši da su iscrpljene sve "izlike" za otezanje, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Prve kamione u konvoju pregledali su u četvrtak ukrajinska granična policija i carinici, što je nužan postupak kako bi zatim Međunarodni odbor Crvenoga križa mogao raspodijeliti pomoć.

Ukrajinske vlasti strahuju da bi konvoj mogao biti predmet provokacija pobunjenika i izlika za rusku intervenciju. Upozorile su da će pomoć dopremati samo uz "jamstva" za njegovu sigurnost.

Kijev neće napasti ruski konvoj, traži međunarodnu osudu Rusije

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritorij Ukrajine predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, ali ga ipak neće napasti nego traže međunarodnu osudu tog poteza Rusije.

Ulazak ruskog konvoja je "kršenje međunarodnog prava", izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

I ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je Rusija "očito prekršila temeljna načela međunarodnog prava".

Šef državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko naglasio je da vojska neće napasti kamione koji su prešli rusko-ukrajinsku granicu, jer želi izbjeći svaku "provokaciju".

"Ukrajina će surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa kako nas ne bi optužili za provokacije da smo zadržavali ili upotrijebili silu protiv vozila s navodnom humanitarnom pomoći", rekao je on novinarima.

Upitan hoće li Ukrajina iz zraka napasti konvoj koji prolazi teritorijem pod kontrolom pobunjenika, Nalivajčenko je odgovorio: "Ne, protiv njih ne".

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da taj potez Rusije osudio kao nezakonit i agresivan.

Iako konvoju nismo dali dozvolu za ulazak na ukrajinski teritorij, dopušteno mu je da prijeđe granicu kako bi se izbjegle moguće provokacije, ističe se u priopćenju ministarstva.

"Pozivamo sve međunarodne partnere da budu jedinstveni u osudi nezakonite i agresivne ruske akcije", kažu u ministarstvu.

"Kako bismo izbjegli moguće provokacije, izdali smo sve potrebne naredbe za siguran prolaz konvoja... Taj čin smatramo još jednim očitim kršenjem osnovnih načela međunarodnog prava", navodi se u priopćenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass prenosi da su se predstojnici ureda ruskog i ukrajinskog predsjednika dogovorili da je potrebno nužno dovršiti operaciju dostave ruske humanitarne pomoći stanovnicima istoka Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji da su dvojica dužnosnika razgovarala telefonom.

NATO: Ulazak konvoja u Ukrajinu će produbiti krizu

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u petak osudio Rusiju zbog ulaska "takozvang humanitarnog konvoja" u Ukrajinu bez njezina pristanka, ocijenivši da to samo produbljuje krizu u regiji.

Ulazak tog konvoja bez ukrajinskog odobrenja i "ikakve veze s Međunarodnim odborom Crvenog križa, predstavlja očito kršenje međunarodnih obveza Rusije i dodatno rusko kršenje ukrajinskog suvereniteta", rekao je Rasmussen, prenosi se u priopćenju.

"To će samo produbiti krizu u regiji", ocijenio je.

"Nepoštivanje međunarodnih humanitarnih načela ukazuje na nova pitanja o stvarnoj svrsi tog konvoja, posebice radi li se o pomoći civilima ili transportu opreme naoružanim separatistima", dodao je.

Rasmussen drži da ulazak tog konvoja koincidira s velikom eskalacijom ruskog uplitanja na istoku Ukrajine, od sredine kolovoza, uključujući i korištenje ruskih snaga.

NATO je ukazao početkom kolovoza na povećanje broja ruskih vojnika duž granice s Ukrajinom koji je prešao s 12.000 sredinom srpnja na 20.000 i u tome vidi opasnost.

Savez je također obznanio svoja strahovanja da bi Rusija pod izgovorom humanitarne misije i mirovne akcije mogla poslati vojnike na istok Ukrajine.

Nakon tjedan dana čekanja, prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva.

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila "izravnu invaziju".

Sastanak VS u petak nakon ulaska ruskog konvoja

 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se sastati u petak u vezi ulaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dogovora s Kijevom koji ga je nazvao "invazijom".

Vijeće će se sastati na traženje Litve u 21 sat kako bi razgovarali o ulasku ruskih kamiona na istok Ukrajine, što je Europska unija nazvala "jasnim kršenjem" granice između dviju zemalja.

"Zabrinutost je velika jer do sada ni Ukrajina ni Crveni križ ne znaju što se nalazi u konvoju", naveo je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u pismu članovima Vijeća sigurnosti.

Petanest članova Vijeća će se sastati sa zamjenikom glavnog tajnika UN-a Oscar Fernander-Tarancom, a zapadne zemlje strahuju da taj konvoj prevozi opremu proruskim separatističkim snagama.

SAD i europske zemlje su tražile od Moskve da radi s ukrajinskim vlastima i Međunarodnim odborom Crvenog križa na mogućnosti kontrole konvoja.

Ukrajinskim dužnosnicima nije bilo dopušten pregled kamiona, navelo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Crveni križ je odbio pratiti taj konvoj, jer nije dobio dovoljna sigurnosna jamstva.

Rusija je navela da želi brzo pružiti pomoć stanovnicima u opsadi koji tjednima žive bez vode i struje. Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio u petak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će svako novo kašnjenje konvoja biti "neprihvatljivo", prenio je Kremlj.

Pentagon je u petak tražio od Rusije da odmah povuče svoje konvoje iz Ukrajine.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je osudio ulazak konvoja i ocijenio da to može samo pogoršati krizu u regiji.

Dvadesetak ruskih kamion s humanitarnom pomoći je stiglo u središte proruskog uporišta Luhanska, naveo je AFP.

Merkel veoma zabrinuta ulaskom ruskog konvoja u Ukrajinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak u dva odvojena telefonska razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Pution i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom da je zabrinuta što je ruski konvoj s humanitarnom pomoći ušao u Ukrajinu bez dozvole, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Seibert je u priopćenju isto tako rekao da je Merkel pohvalila razboritu ukrajinsku reakciju nakon što je rekla da Rusija riskira pogoršanje ionako napetog stanja u Ukrajini. Pozvala je na brzo postizanje dogovora o prekidu vatre i teritorijalnoj cjelovitosti.

"Kancelarka Merkel izrazila je veliku zabrinutost činjenicom da je konvoj prešao granicu bez dopuštenja Ukrajine, bez pratnje Crvenog križa te dijelom bez prethodne inspekcije", rekao je Seibert u priopćenju.

"Rusija je time svjesno riskirala pogoršanje ionako napetog stanja", dodala je. "Pohvalila je razboritu ukrajinsku reakciju".

Merkel je isto tako pozvala na postizanje brzog dogovora o prekidu vatre i mjerama za osiguranje nepovrijedivosti međunarodnih granica.

Porošenko je ulazak kamiona konvoja bez dozvole Kijeva nazvao "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava".

Rusija je zanijekala da je prekršila međunarodno pravo a Kremlj je priopćio kako je Putin rekao Merkel u njihovu telefonskom razgovoru da Rusija nije više mogla čekati zeleno svjetlo Kijeva kako bi pomogla ljudima u nevolji.

Kremlj rekao u priopćenju da su Putin i Merkel razgovarali telefonski o "određenim koracima koje mogu poduzeti Rusija i Njemačka kako bi pridonijeli brzom okončanju borbi i uspostavi unutarnjeg dijaloga u Ukrajini".

Putin je isto tako izrazio zabrinutost širenjem nasilja u istočnoj Ukrajini, rekao je Kremlj u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara