Ruska oporba tvrdi: U "neproglašenom ratu" u Ukrajini je poginulo više od 200 ruskih vojnika

Ruska oporba tvrdi: U "neproglašenom ratu" u Ukrajini je poginulo više od 200 ruskih vojnika

Foto: FAH

MOSKVA je potrošila više od 53 milijarda rublji (oko 7 milijarda kuna) za potporu separatističkoj pobuni na istoku Ukrajine i ondje je poginulo najmanje 220 ruskih vojnika, po izvješću ruskih oporbenih aktivista objavljenom u utorak.

Izvješće je posljednji projekt ubijenog kritičara Kremlja Borisa Njemcova, koji je koristio informacije iz otvorenih izvora i intervjue s obiteljima da bi dobio sliku koja je u suprotnosti s tvrdnjama Moskve da se u Ukrajini ne bore regularne ruske snage.

Njemcov je ubijen u veljači u središtu Moskve pa su izvješće od 65 stranica dovršili članovi njegove liberalne stranke RPR-Parnas u suradnji s nekoliko oporbenih novinara.

Kremlj bez komentara

Glasnogovornik Kremlja odbio je komentirati izvješće, kazavši da nije s njime upoznat i da ne može reći hoće li ga ruski predsjednik Vladimir Putin pogledati.

Ilja Jašin, koji je bio Njemcovljev pomoćnik, optužio je Putina da laže Rusima jer vodi rat iako to niječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rat s Ukrajinom je neproglašeni rat, podao cinični rat koji odgovara zločinu protiv cijele ruske nacije. Putin će ući u povijest kao predsjednik koji je učinio Ruse i Ukrajince neprijateljima", rekao je.

U sukobu u Ukrajini poginulo je više od 6.100 ljudi.

Morali istupiti iz vojske prije odlaska u Ukrajinu

U izvješću, koje je Njemcov započeo nakon što su ga obitelji ruskih vojnika poginulih u istočnoj Ukrajini zamolile za pomoć, navodi se da je najmanje 150 ruskih vojnika poginulo u borbama oko sela Ilovaiska i drugdje u tom području prošlog ljeta. Rodbina je dobila odštetu od tri milijuna rublji pod uvjetom da u javnosti ne govore o tim žrtvama.

Uz to, najmanje 70 ruskih vojnika poginulo je u sukobu kod grada Debaljceve početkom ove godine, kaže se u izvješću, dodajući da njihova rodbina nije dobila nikakvu odštetu.

Ruski vojnici, tvrdi se u izvješću, bili su većinom prisiljeni službeno istupiti iz vojske prije odlaska u Ukrajinu.

Autori izvješća procjenjuju da je Rusija potrošila 53 milijarda rublji kroz 10 mjeseci za potporu ruskim "dobrovoljcima" i lokalnim pobunjenicima i nabavu vojne opreme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara