Ruski konvoj može prijeći granicu u zoni koju drže separatisti, broj mrtvih u Ukrajini udvostručio se u kolovozu

Foto: Hina

UKRAJINA je prihvatila u srijedu da ruski konvoj s humanitarnom pomoći može prijeći njezinu granicu u zoni koju drže proruski separatisti u blizini grada Luhanska koji je izložen napadima vladinih snaga.

Pomoć može proći kroz granični prijelaz u blizini Luhanska, ako ga pregledaju ukrajinski carinici predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka Svjatoslav Ceholko.

To znači da je Kijev odustao od svojeg prijašnjeg zahtjeva da ruski konvoj mora prijeći prijelaz u blizini Harkiva nakon što se teret pretovari u vozila Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC).

Istočnu regiju Harkiva kontroliraju vladine snage dok neke prijelaze prema Luhansku kontroliraju proruski separatisti.

Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je na Facebooku da ruski konvoj neće biti pušten u Ukrajinu nazvavši to provokacijom "ciničnog agresora".

Premijer Arsenij Jacenjuk ranije je izjavio kako će Ukrajina prihvatiti stranu humanitarnu pomoć samo od Crvenog križa.

Ceholko je, međutim rekao da je Moskva odbila prekrcati humanitarnu pomoć u kamione Crvenog križa na granici i pustiti da je isporuči samo osoblje ICRC-a.

Glasnogovornik je rekao da bi ICRC trebao distribuirati pomoć samo u Luhansku gdje je više od 200.000 stanovnika bez vode i struje 11 dana.

Kijev i Zapad sumnjaju da bi ulazak ruskog konvoja u Ukrajinu mogao pretvoriti u prikrivenu vojnu akciju kako bi se pomoglo proruskim separatistima na istoku zemlje koji sada gube teritorij u borbama s vladinim snagama.

Ceholko je rekao da je "izravna invazija pod izgovorom isporuke humanitarne pomoći" mogući scenarij.

Kijev i SAD traže kontrolu ruskog humanitarnog konvoja

Sjedinjene Države podržale su u utorak zahtjev Kijeva da kamioni ruskog humanitarnog konvoja na putu prema Ukrajini budu pregledani na granici.

SAD i europski saveznici izrazili su zabrinutost zbog tog konvoja od 262 ruskih kamiona koji je na putu prema Ukrajini. Kremlj tvrdi da kamioni prevoze samo humanitarnu pomoć stanovništvu zahvaćenom sukobima na istoku Ukrajine.

Nakon konzultacija s Kijevom, SAD je izrazio spremnost da odobri puštanje konvoja pod uvjetom da bude pregledan na granici i da distribucija pomoći bude povjerena Crvenom križu.

"Rusija nema pravo ući u Ukrajini bez dozvole Kijeva, bilo pod izlikom humanitarnog konvoja ili nekog drugog", rekla je pomoćnica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf.

Ukrajinske vlasti po njezinim riječima "imaju plan u koji vjeruju. I mi ga podržavamo. A sada je potez na Rusima", dodala je.

Ruski konvoj očekuje se na granici s Ukrajinom u srijedu. Kamioni prevoze više od 1800 tona hrane, lijekova i generatora, po ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

U Ukrajini je po UN-u poginulo više od 1300 ljudi, a 285.000 je moralo pobjeći iz svojih domova.

Ruski konvoj trebao bi danas doći do Ukrajine

Konvoj s ruskom pomoći mogao bi već danas doći do istočne Ukrajine, ali zasad nije jasno na koji način bi teret trebao doprijeti do stanovnika toga područja.

Ukrajinska vlada kazala je da se boji da bi Rusija u konvoju mogla voziti oružje za separatiste, pod krinkom 2.000 tona hrane i lijekova za civile u pobunjeničkim područjima.

Kijev je zatražio da se kamioni pretovare na granici, te da se roba premjesti u vozila Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Ta je organizacija kazala da će se uključiti u podjelu pomoći ako se budu poštivali principi neutralnosti i nepristranosti, a to znači da dobije jamstva o sigurnom prolazu, te da putuje bez naoružane pratnje.

Kamioni su namijenjeni regiji Luhanska, gdje su stotine tisuća civila bez struje i vode. Lokalne vlasti upozorile su još početkom kolovoza da je Luhansk, utvrda separatista na istoku Ukrajine, na rubu humanitarne katastrofe, lišen vode, struje i opskrbe prehrambenim proizvodima. Prekinuti su struja, voda, telefonske i internetske veze. Zalihe goriva iscrpljene su, uključivo i za sigurnosne službe. Što se tiče hrane, većina dućana je zatvorena, a u prekidu je i opskrba hranom i pitkom vodom.

Rusija je u utorak poslala 280 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Doneck: Iz zasjede ubijeno 12 pripadnika Desnog sektora

Dvanaest pripadnika pokreta Desni sektor koji se bore na strani ukrajinskih snaga na istoku zemlje ubijeno je u srijedu iz zasjede u Donecku, objavio je glasnogovornik pokreta.

"Pali su u zasjedu te je na njih otvorena paljba blizu željezničke stanice u okrugu Petrovski", na zapadu Donecka, središta proruskih separatista, kazao je glasnogovornik pokreta Artem Skoropadski.

"Za nas je to tragedija. A smrt domoljuba je katastrofa za Ukrajinu", napisao je na Facebooku drugi glasnogovornik Desnog sektora Borislav Bereza.

Šef pokreta Dmitro Jaroš, kandidat na zadnjim ukrajinskim predsjedničkim izborima i zakleti neprijatelj Rusije gdje se kazneno goni zbog "poticanja na terorizam" ustvrdio je kako se radi o "strašnim gubicima" u redovima pokreta.

Ukrajinski separatisti niječu da im je zapovjednik ranjen

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini zanijekali su u srijedu izvješće da je njihov zapovjednik Igor Strelkov ranjen u borbi, objavio je ruski državni list Rosiskaja Gazeta.

"Nije prvi put da su se pojavile takve glasine, no one nikada nisu bile potvrđene. S Igorom Strelkovom sve je u redu", rekao je Fjodor Berezin, zamjenik ministra obrane samoproglašene Narodne Republike Doneck.

Separatistički portal Novorosija objavio je ranije, pozivajući se na neimenovani izvor, da je Strelkov, čije je pravo ime Igor Girkin, teško ranjen.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješće.

Novinska agencija Itar-Tass navodi drugog separatističkog čelnika koji kaže da ne može isključiti točnost izvješća.

"Nemam određene informacije, ali je to vjerojatno istina", rekao je Andrej Purgin, zamjenik premijera samoproglašene DNR. "U tom području vode se teške borbe".

Teško ranjavanje jednog od glavnih zapovjednika bio bi još jedan udarac separatistima koji su izgubili niz gradova u istočnoj Ukrajini u borbama s vladinim snagama.

Broj mrtvih u Ukrajini udvostručio se u kolovozu

Broj mrtvih u ukrajinskom sukobu gotovo se udvostručio u prva dva tjedna kolovoza u odnosu na broj žrtava s kraja srpnja, objavio UN-ov ured za ljudska prava u Ženevi.

Zaključno s 10. kolovozom u Ukrajini je život izgubilo 2086 ljudi. Krajem srpnja brojka je bila 1129. "To odgovara jasno trendu jačanja sukoba", rekla je glasnogovornica UN-a Cecile Pouilly.

U prosjeku, svakoga dana više od 60 ljudi bilo je ubijeno ili ranjeno otkako je počeo sukob na istoku Ukrajine. S prvim danima kolovoza taj se prosjek podigao na 70, rekla je.

Broj žrtava uključuje ukrajinske vojnike, proruske militante i civile s obje strane.

Ranjenih je oko pet tisuća, ali Pouilly kaže da je ta procjena vrlo konzervativna.

"Ukrajina neće pustiti na svoj teritorij nikakav humanitarni konvoj"

Ukrajina neće pustiti na svoj teritorij "nikakav humanitarni konvoj" ruskog predsjednika Vladimira Putina namijenjen separatističkim istočnim regijama, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

"Nikakav Putinov 'humanitarni konvoj' neće proći kroz područje Harkiva" na sjeveroistoku zemlje koje kontrolira vlada, a koji Moskva navodi kao mjesto ulaska konvoja na ukrajinski teritorij", stoji na njegovoj Facebook stranici, kao i da je takva "cinična provokacija..neprihvatljiva".

Premijer Arsenij Jacenjuk naglasio je na sastanku vlade da Ukrajina može prihvatiti samo onu pomoć koja je "u okviru međunarodnog prava" i isključivo od strane Crvenog križa (ICRC).

"Ruski cinizam nema granica. Prvo nam šalju tenkove, minobacače, teroriste i bandite koji ubijaju Ukrajince, a potom nam šalju vodu i sol", rekao je.

Glasnogovornik ICRC-a u Kijevu rekao je da su razgovori o ruskoj humanitarnoj pomoći "još uvijek u tijeku".

"ICRC-u treba više pojedinosti o sastavu konvoja. Konvoj je na putu i ICRC nije bio u mogućnosti provjeriti od čega se teret sastoji", dodao je.

Očekuje se da će konvoj dulji od tri kilometra u kojem je gotovo 300 kamiona doći do ukrajinske granice tijekom večeri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara