Ruski profesor napadnut zbog usporedbe Rusije s nacistima

Foto: Guliver Image/Getty Images

JEDAN ruski profesor filozofije tvrdi da je pod pritiskom da ode s posla na prestižnom državnom sveučilištu jer je ruske postupke u Ukrajini usporedio s nacističkom aneksijom Austrije 1938.

U članku na internetskoj stranici dnevnika Vedomosti u subotu Andrej Zubov napisao je kako je Rusija na rubu rata i dodao: "Ne smijemo se ponijeti onako kako su se nekoć ponijeli Nijemci zbog Goebbelsovih i Hitlerovih obećanja".

Do utorka je, kaže za internetski news portal slon-ru, primio ultimatum od Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO). "Rečeno mi je da sam napišem ostavku ili da će me otpustiti".

"Odgovorio sam da neću ništa napisati. Neka me otpuste ako to žele", prenosi taj portal njegove riječi. Zubov još kaže kako je pozvan na razgovor s nadređenim u srijedu te kako vjeruje da će razgovarati o tome tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici MGIMO-a nisu u utorak dostupni za komentar, piše Reuters.

Tekst Andreja Zubova u skladu je sa strahovima liberala i kritičara Kremlja koji također tvrde da je riječ o agresiji na Ukrajinu kojoj su ruske snage zauzele poluotok Krim, područje na Crnome moru u kojem je većinsko stanovništvo rusko.

Ruski je parlament u subotu predsjedniku Vladimiru Putinu dao dopuštenje da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Ruska policija u utorak je uhitila desetke prosvjednika ispred zgrade ministarstva obrane u Moskvi, javljaju aktivisti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara