Ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu: Izlika za invaziju ili humanitarna pomoć?

Foto: Hina

RUSKI vojni konvoj ušao je u Ukrajinu u četvrtak navečer u prvom takvom slučaju kojem su svjedočili zapadni novinari, izvijestili su britanski listovi The Telegraph i The Guardian.

Novinari listova vidjeli su kolonu od 23 oklopna transportera uz koje su bili i cisterne s gorivom i druga logistička vozila sa službenim ruskim vojnim registarskim pločicama kako prelaze u Ukrajinu kroz otvor na bodljikavoj žici koja označava granicu.

Kolona je sačekala mrak i prešla granicu nešto iza 10 sati navečer po lokalnom vremenu u blizini ruskog grada Donjecka oko 200 km istočno od ukrajinskog grada Donecka, izvijestio je The Telegraph. Kijev je izgubio nadzor nad svojom stranom granice u ovoj oblasti.

Konvoj teško da predstavlja pravu i punu rusku invaziju ali potvrđuje da ruske snage ulaze u Ukrajinu i da vojna opskrba prelazi granicu, pišu listovi.

"Ovo je neosporiv dokaz onoga što Ukrajina već dugo tvrdi - da su ruske snage aktivno unutar njezinih granica", kaže The Guardian.

Ne izgleda da ova vozila imaju veze s ruskim konvojem pomoći koji se utaborio 36 km dalje na istoj cesti, piše The Telegraph.

Drugi ruski konvoj, konvoj s humanitarnom pomoći od 280 kamiona na putu prema Luhansku zastao je na ruskoj strani podaleko od ukrajinske granice. Ukrajina inzistira da taj konvoj može ući u zemlju samo pod okriljem međunarodne organizacije poput Organizacije za europsku sigurnost i suradnju ili Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Kijev i Zapad strahuju da bi Rusija konvoj s humanitarnom pomoći mogla iskoristiti kao izliku za invaziju Ukrajine. Optužuju Rusiju da pomaže proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini što Moskva niječe. Moskva odbacuje i optužbe da bi u kamionima moglo biti oružje za pobunjenike.

Ukrajinci provjeravaju ruski konvoj, na granici se gomilaju vojna vozila

Deseci teških ruskih oklopnih vozila nalaze se u petak na granici s Ukrajinom, dok su ukrajinski graničari prešli na ruski teritorij radi provjere velikog ruskog konvoja humanitarne pomoći.

Kijev sumnja da bi konvoj mogao biti iskorišten za rusku vojnu intervenciju i ustrajao je u tome da ga njegove snage provjere prije nego prijeđe granicu.

Moskva niječe bilo kakve skrivene motive, te je dopustila graničarima da dođu na ruski teritorij i pregledaju konvoj kamiona na području nasuprot grada Izvarine.

"Tamo je već veliki broj ukrajinskih graničara", rekao je glasnogovornik pogranične službe Andrej Demčenko. Dodao je da je provjera počela u petak ujutro, no ne zna se koliko dugo će potrajati.

Konvoj od 280 vozila zaustavio se u četvrtak na polju blizu ruskog grada Kamenska, oko 20 kilometara od granice s Ukrajinom, nasuprot grada Izvarine pod kontrolom proruskih separatista.

Osim kamiona, Reutersov reporter vidio je desetak oklopnih transportera koji se kreću nedaleko od konvoja. List The Guardian objavio je u petak kako je njegov novinar uočio nekoliko transportera u prelasku granice.

Upitan za komentar tih vijesti, glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksij Dmitraškivski je rekao: "Ti prelasci događaju se svakodnevno s ciljem da se isprovocira ukrajinska strana. Protekla noć nije bila iznimka. Prošla su neka oklopna vozila. Provjeravamo njihov broj i koliko je ljudi s njima stiglo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara