Ruža Tomašić: Je li Milanović kupio diplomu Pravnog fakulteta ili radi za tuđe interese?

Ruža Tomašić: Je li Milanović kupio diplomu Pravnog fakulteta ili radi za tuđe interese?

Foto: Index

RUŽA TOMAŠIĆ reagirala je na istup premijera Milanovića u Saboru o gospodarskom pojasu. Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Na današnjem aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru predsjednik Vlade RH Zoran Milanović se konačno očitovao o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru. Podsjećam, nakon upućivanja prijedloga odluke o proglašenju gospodarskog pojasa u saborsku proceduru od strane zastupnika Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Ivana Šimunovića, od premijera sam putem medija zatražila očitovanje o ovom pitanju. Dosad je moj zahtjev uspješno ignorirao, a čini se da bi po njega bilo bolje da je to učinio i danas.

U odgovoru na zastupničko pitanje Ivana Šimunovića predsjednik Vlade je iznio niz neistina i paušalnih ocjena o proglašenju hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranu. Njegovu izjavu kako Hrvatska na taj pojas nema pravo i kako je proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranskom moru pravno neutemeljeno smatram apsolutno skandaloznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora Republika Hrvatska kao suverena država ima svako pravo proglasiti svoj gospodarski pojas. Također, Europska komisija je dala jasan i nedvosmislen odgovor na moje zastupničko pitanje i Hrvatskoj kao suverenoj obalnoj državi dala za pravo da zaštiti svoje more proglašenjem gospodarskog pojasa. Dapače, takav bi čin bio potpuno u skladu s novom zajedničkom ribarstvenom politikom Europske unije i to je do znanja dala i Europska komisija. Tim više izjava premijera Milanovića kako bi pojas obuhvaćao samo ekološku komponentu, koja također nije zanemariva, ispada smiješna i neodgovorna. Brojne članice Europske unije imaju svoje gospodarske pojaseve i nijednoj ne pada na pamet ukidati ga. Mislim da to dovoljno govori o snazi i korisnosti pravnog instituta isključivog gospodarskog pojasa.

Premijer je i na ovom primjeru pokazao da ne zna o čemu priča, što može značiti samo da je potpuno izgubio kompas, kupio diplomu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jer je njegovo pravno znanje razočaravajuće, ili da otvoreno radi za nečije tuđe interese. Ne čudi stoga što je, prema vlastitom priznanju, propao kao diplomat. Ja mu predviđam da će propasti i kao političar, ali se usrdno nadam da neće cijelu državu sa sobom odvući u propast.

Kao što sam i najavila, nakon ovakvog očitovanja o proglašenju gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru pozivam predsjednika Vlade da podnese ostavku na svoju dužnost jer nije sposoban ni voljan zaštititi interese hrvatskog naroda i Republike Hrvatske."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara