Ruža Tomašić jednoglasno izabrana za predsjednicu Hrvatske konzervativne stranke

Ruža Tomašić jednoglasno izabrana za predsjednicu Hrvatske konzervativne stranke

Foto: Hina

RUŽA Tomašić u subotu je na Općem saboru Hrvatske konzervativne stranke (HKS) jednoglasno izabrana za njezinu predsjednicu, te je istaknula kako će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi odvela HKS do uspjeha na nadolazećim parlamentarnim izborima.

"Kao zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica stranke svojim ću imenom i ugledom stati iza mladih konzervativki i konzervativaca na izbornim listama za 8. saziv Hrvatskog sabora", istaknula je Tamašić nakon izbora pred oko tisuću stranačkih izaslanika i njihovih gostiju simbolički otvorivši "konzervu".

"Država slobodna od neprijatelja modernog vremena"

Istaknuvši kako na mladima ostaje naša zemlja rekla je da u HKS-u prepoznaju energiju, znanje i inovativnost hrvatske mladeži i smatraju ih pokretačem jedne nove Hrvatske. "Hrvatske koja radi, a ne provodi dane ispred Zavoda za zapošljavanje. Hrvatske koja ide naprijed umjesto da vodi bitke za bolju prošlost. Hrvatske koja rađa i štiti život", naglasila je Tomašić.

Rekla je da će HKS "graditi državu slobodnu od neprijatelja modernog vremena" – proračunskog deficita, nekontroliranog vanjskog duga, visokih poreza, suludih pravila za ribare, seljake, obrtnike i poduzetnike, neučinkovite administracije te korupcije koja je premrežila sve slojeve društva.

Poručila je i kako im u tom teškom poslu glavni partner neće biti "oni koji su promašenim politikama uništavali Hrvatsku posljednja dva desetljeća, nego oni koji je i u ovim teškim vremenima svakodnevno grade otvaranjem novih tvrtki, zapošljavanjem sugrađana, plaćanjem poreza od kojeg se financira javni sektor i poštenom isplatom plaća čime stavljaju kruh na stol desetcima tisuća hrvatskih obitelji.

Smanjene poreza, deregulacija tržišta

Tomašić je odbacila optužbe "konkurencije" da je HKS nečija filijala te da su stranku osnovali iz sumnjivih pobuda rekavši kako je prava istina da su od prvog trenutka vođeni isključivo ljubavlju i prijateljstvom. "Ljubavlju prema domovini koja je na koljenima i sugrađanima koji kopaju po kontejnerima te prijateljstvom prema onima koji stvaraju dodanu vrijednost, a koje ostali politički akteri u zemlji gledaju isključivo oporezovati, oglobiti i oguliti", naglasila je.

Dodala je i da će, kada dođu u poziciju, zalagati se za opće smanjenje poreza, deregulaciju tržišta, racionalizaciju javne uprave te reorganizaciju jedinica lokalne i regionalne samouprave na temelju ekonomske održivosti.

Tomašić je upozorila i da Hrvatska - bude li i dalje prezadužena zemlja koja ovisi o tuđem novcu, u budućnosti neće imati slobodu za koju smo se borili.

Poigravanje sa suverenitetom

Ustvrdila je da se s hrvatskim suverenitetom opasno poigravaju "oni kojima je dobrobit svih naših državljana iza dobrobiti njihovog biračkog tijela, oni koji nas zadužuju, oni koji nisu osigurali vladavinu prava i slobodu tržišta, oni koji marginaliziraju hrvatske branitelje, ali i oni koji s njima manipuliraju". Poručila je kako HKS neće dozvoliti da se s Hrvatskom upravlja kao u posljednjih dvadeset godina.

Izaslanici HKS-a za dopredsjednike stranke izabrali su dosadašnjeg predsjednika Mihovila Stanišića, Josipa Pavića, Marijanu Klišanin te Nikicu Penđera. Izabrano je i 14 članova Predsjedništva HKS-a, tri člana Nadzornog odbora te su usvojene izmjene i dopune stranačkog Statuta.

Među gostima Općeg sabora, koji je započeo pjesmom Ramonesa "Blitzkrieg Bop (Hey Ho, Let's GO)", bili su šef njemačke delegacije u Grupi europskih konzervativaca i reformista Tobias Teuscher, predsjednik Grupe europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu Syed Kamall, zastupnik u EP iz Danske Andres Vitisen, zastupniku EP iz Poljske Boleslaw Piech, zastupnica u EP iz Ujedinjenog Kraljevstva Emma McClarkin, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika te izaslanici HDZ-a Damir Jelić i HSS-a Marina Kolaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara