Ruža Tomašić napustila HSP AS; Ćorić: Ušla je u Europski parlament, a onda izdala stranku

Foto: Hina

RUŽA Tomašić objavila je kako podnosi neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević te kako istupa iz stranačkoga članstva.

U priopćenju za medije, Tomašić kao razlog za ostavku i istupanje iz stranke navodi razilaženje sa stranačkim vrhom oko izmjena izbornoga zakonodavstva.

"Vrh HSP AS-a nažalost nije prepoznao potrebu da u maniri istinskih hrvatskih domoljuba stanemo u obranu nacionalnih umjesto uskih stranačkih interesa kad je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva. Dapače, neki su visoki dužnosnici stranke otišli toliko daleko i svjesno kršili Statut i odluke Predsjedništva HSP AS-a u obrani dosadašnjeg poražavajućeg stanja u kojem partitokracija apsolutno dominira nad izravnom demokracijom", ističe.

Tomašić: HSP AS postao nešto što nisam željela

"S obzirom da tijela stranke svo ovo vrijeme nisu poduzela ništa da se takvo ponašanje sankcionira sukladno Statutu te su na taj način ostavila prostora isključivo za otvoreni unutarstranački sukob, odlučila sam poštedjeti stranku novih podjela te napustiti redove stranke koja se pretvorila u nešto što nisam željela", dodala je Tomašić.

Sve snage usmjerene u Europski parlament

"Ne mogu ostati na čelu stranke koja svoje interese vidi van interesa hrvatskog naroda jer smatram da istinska domoljubna stranka svrhu svog postojanja može ostvariti samo kroz obranu nacionalnih interesa. Političke stranke su sredstvo, a ne cilj. Krajnji cilj svih nas uključenih u politički život Hrvatske trebalo bi biti blagostanje za naš narod u njegovoj državi", navodi u priopćenju sad već bivša predsjednica HSP AS-a.

"Zato sam u ovom trenutku odlučnija nego ikad u nastojanju da po svaku cijenu zaštitim interese našeg naroda i države u Europskom parlamentu te ću nastaviti raditi najvećim mogućim intenzitetom na tom planu".

Kriza u redovima HSP AS-a

"Nadam se da će moj odlazak brojnim čestitim domoljubima u redovima stranke ukazati na dubinu krize u HSP AS-u te da će se isti konačno uključiti u proces reformiranja stranke što sam kao uvjereni demokrat uvijek zagovarala.

Također, želim vjerovati da će oni pravaši koji su me prozivali i smatrali kamenom spoticanja u procesu ujedinjenja pravaštva iskoristiti moj odlazak i poduzeti odlučne korake u okrupnjavanju te političke opcije i njezinoj prilagodbi modernim vremenima", zaključuje Tomašić.

Ćorić: Čekala da uđe u EP, pa izdala stranku

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić izjavio je u ponedjeljak da je iznenađen i razočaran ostavkom i istupanjem iz stranke predsjednice HSP AS-a Ruže Tomašić, koju proziva za izdaju interesa stranke, dok predsjednik Glavnog stana HSP AS-a Denis Bevanda poručuje kako je "u svemu apsolutno uz Ružu Tomašić".

"Ako je čekala da uđe u Europski parlament, a potom prekinula stranačke aktivnosti, onda je to izdaja interesa stranke", kazao je Ćorić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Tvrdi da je Tomašić interese stranke podredila vlastitim ambicijama, da je lobirala u Predsjedništvu za neke svoje vizije te posljednjih godinu i pol davala kontradiktorne izjave.

Njezine izjave teret vodstvu HSP AS-a

"Prvo potpisuje sporazum s HDZ-om, a drugi dan tvrdi da ne rade dobro, treći dan bi se kandidirala za predsjednicu Republike, pa podržala Kolindu Grabar Kitarović i tako u nedogled. Te izjave su postale teret i uteg za vodstvo. Točka na 'i' bila je kada je htjela 1. studenoga u Crnoj Gori s engleskim konzervativcima potpisati sporazum o trajnoj suradnji, a da se o tome u stranci uopće nije raspravljalo", tvrdi Ćorić kojem posebno smeta što je sporazum, po naumu Ruže Tomašić, trebao biti potpisan u "agresorskoj" Crnoj Gori.

Ćorić kaže da je za subotu, 8. studenoga, sazvao sjednicu Predsjedništva stranke, što je, tumači, po stranačkom statutu ovlašten učiniti.

Neopoziva ostavka predsjednice stranke zatekla je predsjednika Glavnog stana HSP AS-a Denisa Bevandu, koji nije želio nagađati što je neposredni povod takvoj odluci već je poručio da je kao predsjednik Glavnog stana "u svemu apsolutno uz Ružu Tomašić".

Kulminacija antagonizma između Tomašić i Ćorića

Napetosti na relaciji Tomašić - Ćorić traju već dulje vrijeme, a kulminirale su nakon što je HDZ, koalicijski partner HSP AS-a, najavio da neće podržati izmjene izbornog zakonodavstva kojima bi se uvelo preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima. Ćorić je javno rekao kako te izmjene neće podržati ni HSP AS, što je izazvalo čuđenje u javnosti obzirom da je Tomašić upravo uz pomoć preferencijalnog glasovanja dva puta ušla u Europski parlament.

Na kraju je reagirala i sama "kraljica preferencijalnog glasovanja" poručivši da se osobno i dalje zalaže za taj model glasovanja, na što je Ćorić reagirao izjavom kako je "projekt Ruže Tomašić prošlost".

Spekulacije o angažmanu u kapmanji Grabar Kitarović

Prijepori u stranci nastavljeni su i prošlog tjedna kada je Tomašić opovrgnula medijska nagađanja prema kojima je vrh HDZ-a, iz straha od gubitka podrške glasača desnice, planira uključiti u predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Tom je prilikom poručila kako nije bilo nikakvih izravnih razgovora o njezinom osobnom angažmanu u kampanji.

"Izgleda da drugi odlučuju, a ja bih valjda samo trebala odraditi ono što oni kažu, no nadam se da tome nije tako jer ću ih morati razočarati", kazala je tada Tomašić.

Tomašić je u ponedjeljak bila nedostupna pa se detaljnije objašnjenje njezine odluke nije moglo dobiti.

Hrg: Bilo kakvo istupanje nije dobro

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg rekao je u ponedjeljak da istupanje Ruže Tomašić iz HSP-a AS za njihovu koaliciju predvođenom HDZ-om znači da jedna osoba koja je nosila veliki dio preferencijalnih glasova više nije u toj koaliciji te ocijenio kako bilo kakvo istupanje nije dobro.

"Bilo kakvo istupanje nije dobro, ali to je njezina volja, to je stvar njezine bivše stranke. Očito, s HSS-om to baš i nema neke velike veze", rekao je Hrg novinarima.

"Mi smo od početka govorili da HSS ima strateški sporazum s HDZ-om, imamo svoje međusobne odnose. Ostali partneri koji su tamo su pod nekim svojim uvjetima. To će više morati o tome govoriti HSP AS i naravno HDZ kao njihov partner u tom dijelu", rekao je Hrg.

"Dobar sam s njom, dobro smo surađivali"

Upitan hoće li istupanje Tomašić iz HSP AS štetiti koaliciji kao cjelini i što ako ona izađe na izbore s nekom listom, Hrg je odgovorio da "Ruža uživa određenu popularnost hrvatskih građana, hrvatskih birača".

"Meni je osobno žao. Ona je osebujna osoba, dobar sam s njom, sjedili smo skupa u saborskoj klupi i dobro surađivali, ali što se može, očito da je došlo do kulminacije sukoba unutar stranke i to nije dobro. Ništa što se dijeli nije dobro", poručio je Hrg.

HDZ nastavlja suradnju s Tomašić

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dugo je i uspješno surađivala s Ružom Tomašić i nema razloga da se takva uspješna suradnja ne nastavi, izjavio je u ponedjeljak HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

"HDZ je dugo i vrlo uspješno surađivao s Ružom Tomašić i ja sam uvjeren da će se takva uspješna suradnja nastaviti i dalje", kazao je Reiner u ime svoje stranke odgovarajući na pitanja novinara nakon što je Tomašić dala ostavku na mjesto predsjednice HSP-AS, s kojom je HDZ u koaliciji.

Reiner je napomenuo kako ne vidi razloga da HDZ, osim s Tomašić, ne nastavi suradnju i s njezinom sada već bivšom strankom.

Reiner: HDZ oduvijek za preferencijalno glasovanje

Na novinarsko pitanje bi li prepreka daljnjoj suradnji mogla biti činjenica da je Tomašić iz stranke otišla zbog toga što HSP-AS ne podržava preferencijalno glasovanje, "a čemu nije sklon ni HDZ", Reiner je ustvrdio da je HDZ oduvijek bio za preferencijalno glasovanje "ali u kontekstu cjelovitih izmjena ustava i izbornog zakonodavstva".

"Moram po ne znam koji puta reći da je HDZ uvijek bio za preferencijalno glasovanje i da je potpuno netočna tvrdnja koja se stalno pokušava imputirati da je HDZ protiv preferencijalnog glasovanja", kazao je Reiner.

HDZ je bio prva stranka koja je preferencijalno glasovanje uvela u hrvatski politički život s izborima za Europski parlament, napomenuo je Reiner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara