S&P snizio kreditni rejting Hrvatske: Za još dublji pad u smeće krive Vladu Zorana Milanovića!

Foto: Hina

AGENCIJA Standard&Poor`s opet je u petak snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu, uz stabilnu prognozu. Dosadašnji rejting bio je BB+, dok je novi rejting za obje valute sada BB, napominjući da bi se recesija mogla nastaviti i u ovoj godini, odnosno već šestu godinu zaredom.  Ocjena BB spada u neinvesticijske odnosno špekulativne rejtinge, kolokvijalno nazvene "smeće".

U objašnjenju promjene rejtinga stoji kako Vladine mjere ekonomske i proračunske politike nisu bile dovoljne za poticanje razvoja gospodarstva i sređivanje javnih financija.

"Prema našem mišljenju, od kada je došla na vlast prije dvije godine, vladajuća koalicija nije uspjela provesti reforme koje bi značajnije poboljšale gospodarske izglede zemlje", navodi se u izvješću S&P-a.

"Konkurentnost je i dalje vrlo slaba, ponajviše zbog rigidnog tržišta i složenog poslovnog okoliša odnosno loše poslovne klime.", stoji u objašnjenju.

Usprkos činjenici da su prethodne prognoze pokazivale kraj recesije, sada u S&P-u očekuju da će se u Hrvatskoj recesija nastaviti i u ovoj godini. Prema procjenama te agencije, hrvatski BDP je u prošloj godini pao za otprilike jedan posto.

Kratkoročne ekonomske prednosti koje Hrvatska ima kao članica Europske unije, ograničene su zbog strukturnih problema, te bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane neto uplatitelj u proračun EU, odnosno da ne uspije povratiti sredstva koja plaća kao članica Unije.

U 2014. godini, očekuje se blagi oporavak izvoza i investicija, najviše zbog novog zakona o strateškim investicijama, korištenja EU fondova te državnih investicija. Istovremeno, očekuje se da će potrošnja, koja je već sada 12 posto manja nego 2008. godine, nastaviti padati, zbog niske razine zaposlenosti (radno je neaktivno 55,4 posto stanovništva od 22-64 godine starosti, što je odmah iza Grčke koja ima najnižu stopu zaposlenosti u EU).

"Milanovićeva Vlada je samodopadna!"

Analitičari S&P-a napominju kako vlada Zorana Milanovića u dvije godine mandata nije uspjela uvesti reforme kojima bi osnažila gospodarstvo, a tvrde da je to odraz političke realnosti i opiranja interesnih skupina, koje još uvijek koriste svoja duboko ukorijenjena prava.

"Nastavak politike samodopadnosti Vlade mogao bi dovesti do toga da Hrvatska postane neto uplatitelj u proračun EU-a", kažu iz S&P-a. Napominju da je šansa da se rejting Hrvatske promijeni na bolje ili na gore u idućih godinu dana ispod 33 posto.

"Ubrzani napori prema rješavanju ključnih strukturnih ekonomskih i proračunskih izazova mogli bi dovesti do podizanja rejtinga, a izostanak političkih mjera do pogoršanja financijske pozicije države. To bi moglo dovesti do novog snižavanja rejtinga", kažu iz S&P-a.

"Sami čin spuštanja ratinga od strane S&P neće utjecati na dodatno povećanje stope zaduživanja države jer isto anticipirano od strane ulagatelja. Drugim riječima, investitori su i prije spuštanja rejtinga anticipirali negativne trendove povećanja javnog duga i izostanka ekonomskog oporavka stoga se hrvatske državne obveznice na međunarodnom tržištu već trguju uz više stope koje odražavaju niži rejting.", kazao je za Index jedan hrvatski analitičar.

Šuker: Mi ćemo sada plaćati kamatu višu od 6% i svi će nas oderati

Zbog pada kreditnog rejtinga HDZ je zatražio stanku u radu Sabora, kako bi Ivan Šuker upozorio da Vlada pored ovako jasnog objašnjenja ne može prebacivati krivnju na druge.

"Hrvatskoj se također šalje da nismo iskoristili sve prednosti koje pruža ulazak u Europsku uniju. Mi smo, na žalost, zbog općepoznate situacije i poznatog zakona 'lex Perković', dapače, taj svoj ugled srozali kao i šanse da gospodarski nešto iskoristimo."

Rezultat će, smatra HDZ-ov bivši ministar financija, biti skupo zaduživanje.

"Mi ćemo plaćati kamatu preko 6% i svi oni koji će nam htjeti posuditi novce, jer mi se ove godine trebamo zadužiti 42 milijarde kuna, itekako će nas oderati", rekao je Šuker.

Laburisti: Danak sniženja rejtinga platit će radnici, građani i gospodarstvo

"Sniženje kreditnog rejtinga pokazatelj je rada Vlade", suglasan je i laburist Branko Vukšić, čija stranka, napominje, ima određeno mišljenje o kreditnim agencijama koje su "često nepravedne i znaju biti reketarske".

Vukšić proziva Vladu da nije ispunila obećanje iz Plana 21 o provođenju reformi u prvih šest mjeseci, premijeru Milanoviću zamjera što je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' na svako pitanje koje se ticalo ekonomije odgovarao s 'da' ili 'ne', što osim pošalica zastupnici nisu čuli ni jednu analizu.

"Evidentno je da hrvatska Vlada u dvije godine nije pronašla način kako zaustaviti pad proizvodnje i nezaposlenosti", kaže Vukšić.

"Zvono dugo zvoni na uzbunu, upaljeno je crveno svjetlo, građani su dešperatni, svi to vide, no nitko ne vidi iz Vlade", tvrdi laburist i zaključuje: "Osim bahatosti, nismo dobili ništa".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara