S oko 400 farmi odvozit će se i uništavati 70 tisuća litara mlijeka! Mljekari: "Ne znamo koju cijenu će Ministarstvo priznati"

S oko 400 farmi odvozit će se i uništavati 70 tisuća litara mlijeka! Mljekari: "Ne znamo koju cijenu će Ministarstvo priznati"

Foto: Vlado Kos/Cropix

DOBRA vijest za proizvođače mlijeka. Od sutra će se s oko 400 farmi iz istočne Slavonije svaki dan odvoziti i neškodljivo uništavati oko 70 tisuća litara mlijeka u bioplinskim postrojenjima, a proizvođače će se dijelom obeštetiti.

O pokriću troškova ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je poručio: "Za preuzeto mlijeko naše poljoprivredne proizvođače ćemo dijelom obeštetiti i napraviti kroz sustav da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko kao i inače. Tamo gdje imamo pozitivne uzorke i farme s kojih se ne otkupljuje mlijeko dati ćemo ispravnu stočnu hranu s kojom se odmah mora početi hraniti stoka na farmi", naglasio je Jakovina. Ministar nije precizirao u kojem iznosu će se farmere obeštetiti.

Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić žali što Ministarstvo prije nije donijelo neke mjere, ali potez pozdravlja. "Ljudi su puni kredita i bolje da to ministarstvo zbrine to mlijeko nego da ga pojedinci bacaju", poručio je Blažić.

Procjenjuje da je šteta, zbog neprodanog mlijeka, oko 240 tisuća kuna dnevno. Izračun je to za oko 300 farmi koje proizvode prosječno 300 litara mlijeka, a litra je 2,43 kune.

Vlasnik bioplinskog postrojenja: Nitko nas nije kontaktirao za mlijeko

Prema najavama ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, mlijeko zasićeno povećanom količinom aflatoksina od sutra će otkupljivati Ministarstvo poljoprivrede i zbrinjavati ga u bioplinskim postrojenjima. Jedno takvo nalazi se u Tordincima, a kako je rekao njegov vlasnik Davor Adžić, do ovog trenutka nitko ga nije kontaktirao.

"Sve što znam o ovoj mjeri Ministarstva koja se namjerava poduzeti, dakle otkupljivanje mlijeka i zbrinjavanje u bioplinskim postrojenjima, znam iz medija. Nitko nas nije službeno kontaktirao niti pitao, niti zvao na nekakav operativan konkretan dogovor o načinu zbrinjavanja i dovoženja mlijeka u naše bioplinsko postrojenje", rekao nam je Adžić.

Kapacitet postrojenja u Tordincima je 1 megawat struje na sat. Uz ovo bioplinsko postrojenje, u Hrvatskoj postoje još četiri takva, i sva se nalaze u istočnoj Hrvatskoj.

Mljekari: Ne znamo koju cijenu mlijeka će Ministarstvo priznati

Sutra kreće otkup mlijeka s nedopuštenim količinama aflatoskina. Mljekar Ivica Kruljac iz Vladislavaca pozdravlja ovu odluku Ministarstva, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje iznosa obeštećenja mljekarima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministar se nije očitovao kako će to točno ići, koliku će Ministarstvo priznati cijenu mlijeka, tako da ne znam stvarno što će biti. U kojoj mjeri i u kojoj vrijednosti će se priznati cijena litre mlijeka", pita se Kruljac i predlaže da Ministarstvo prizna cijenu koja je i u mljekarama.

"Bilo bi dobro više s obzirom na to da je cijena mlijeka doista mala, ali, eto, bolje i to nego ga bacati i prolijevati", rekao je Kruljac.

Stočna hrana kojom Kruljac hrani stoku u subotu je otišla na analizu, rezultata još nema, ali on je uvjeren kako je sve u redu:

"Hrana koju dajemo našoj stoci izgleda dobro. Nema plijesni, nema nekih vidljivih tragova bilo kakve kvarljivosti. Otkuda uopće taj aflatoksin u mlijeku, stvarno ne znam", rekao je Kruljac.

HSLS: Jakovina novcem iz državnog proračuna kupuje alibi za nestručan rad

"Ministar poljoprivrede odlučio je sredstvima državnog proračuna otkupiti svo mlijeko domaćih proizvođaća u kojem se nalaze prevelike količine aflatoksina i neškodljivo ga ukloniti.

Nažalost, problemi u primarnoj proizvodnji mlijeka nisu kratkoročni, već su posljedica problema u radu stručnih službi Ministarstva koje ministar Jakovina u proteklih godinu dana nije uspio riješiti. Dapače, vođenjem ovog resora samo ih je produbio. Stoga:

HSLS upozorava da savjetodavna služba Ministarstva ne radi dobro svoj posao zbog čega problem neće biti moguće riješti na kratki rok pa će gospodarska šteta u mljekarskoj proizvodnji biti daleko veča nego što se to danas prikazuje.

HSLS upozorava da je situacija sa povečanom količinom aflatoksina u mlijeku domaćih proizvođaća samo jedan u nizu problema koji ukazuju da značajan dio naših poljoprivrednih proizvođaća nije spreman ravnopravno konkurirati na europskom tržištu hrane.

HSLS upozorava da ministar Jakovina dokazuje još jednom da je sposoban samo "gasiti požare" u poljoprivredi, ali ne i strateški promišljati i provoditi dugoročnu i razvojnu nacionalnu poljoprivrednu politiku", priopćili su danas iz HSLS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara