SAD daje 550 milijuna dolara za afričke mirovne snage i borbu protiv gerilaca

Foto: Hina

SJEDINJENE Države u srijedu će objaviti kako će idućih tri do pet godina svake godine dati 110 milijuna dolara kako bi afričke zemlje ustrojile mirovne snage za brzu reakciju protiv gerilskih prijetnji i za druge prijetnje, rekao je jedan dužnosnik administracije predsjednika Baracka Obame.

Očekuje se da Obama predstavi taj program tijekom trećega dana summita afričkih čelnika u Washingtonu, a predstavit će i drugi američki plan, početne pomoći od 65 milijuna dolara za jačanje sigurnosnih institucija u Gani, Keniji, Maliju, Nigeru, Nigeriji i Tunisu, rekao je taj dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD će kao partner Senegala, Gane, Etiopije, Ruande, Tanzanije i Ugande krenuti u stvaranje snaga za brzu reakciju. Te snage će biti spremne za slanje u misije Ujedinjenih naroda ili Afričke unije, dodao je.

"Afrički su se mirovnjaci pokazali kao veoma sposobni i sudjeluju u rješavanju kriza diljem toga kontinenta", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Ali za njih nema sustavne potpore koja bi im omogućila brzo razmještanje i bolje djelovanje", dodao je.

Od Somalije do Sahela Sjedinjene Države sve češće podupiru afričke vojne pokušaje borbe protiv islamističkih gerilaca, a izbjegavaju izravno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara