SAD i Kuba nakon početka povijesnih razgovora o obnovi odnosa: Zadovoljni smo

SAD i Kuba nakon početka povijesnih razgovora o obnovi odnosa: Zadovoljni smo

Foto: FAH

AMERIČKI i kubanski dužnosnici su u srijedu pozdravili kvalitetu prvih razgovora na visokoj razini održanih između dviju zemalja u posljednjih 35 godina, nakon sastanka o pitanju migracije koji nije završio nikakvim bitnim sporazumom.

Nakon razgovora je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Južnu Ameriku i Kubu Alex Lee pred novinarima pozdravio produktivne razgovore vođene u duhu suradnje.

Direktorica u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova Josefina Vidal je razgovore ocijenila konstruktivnima, iako se prije svega radilo o kontaktu nakon povijesne objave uspostave diplomatskih odnosa 17. prosinca.

Na sastanak je stigla i pomoćnica američkog državnog tajnika za zapadnu hemisferu Roberta Jacobson i tako postala prva visoka američka dužnosnica koja je stupila na komunistički otok nakon 1980.

U četvrtak razgovori o obnovi diplomatskih odnosa

U to doba je zamjenik državnog tajnika Peter Tarnoff, tijekom administracije Jimmyja Cartera, tri puta putovao na Kubu i razgovarao s Fidelom Castrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jacobson će u četvrtak sudjelovati u razgovorima o uspostavi diplomatskih odnosa prekinutih 1961. i ponovnom otvaranju veleposlanstava.

Prvi krug razgovora, posvećenih u srijedu reviziji sporazuma o migracijama potpisanim 1994., bila je prilika za zemlje da potvrde svoja stajališta.

U sklopu zbližavanja Bijela kuća je navela da će američkim zastupnicima podastrijeti prijedlog za ukidanje trgovinskog i financijskog embarga. Prošlog tjedna je Washington ukinuo niz trgovinskih i ograničenja putovanja.

Havana je oslobodila 53 politička zatvorenika s popisa koji su joj dostavile Sjedinjene Države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara