SAD i Kuba napreduju u obnovi diplomatskih odnosa

SAD i Kuba napreduju u obnovi diplomatskih odnosa

Foto: Shutterstock

ČETVRTI krug pregovora između SAD-a i Kube o obnovi diplomatskih odnosa završio je u petak, a sudionici kažu da postupno napreduju, iako nisu objavili ništa konkretno.

"Sve smo bliže svaki put kad pregovaramo", rekla je pomoćnica američkog državnog tajnika za Latinsku Ameriku Roberta Jacobson, voditeljica američkog izaslanstva.

"U proteklih pet mjeseci ostvarili smo značajan napredak i mnogo smo bliže ponovnoj uspostavi odnosa i ponovnom otvaranju veleposlanstava", rekla je.

Pregovori, usmjereni na funkcioniranje veleposlanstava jednom kad ponovno budu otvorena, moraju se nastaviti, kazala je.

"Još postoje neke stvari koje treba riješiti", kazala je. "Moramo prevladati 54 godine."

Ne žele otkrivati detalje pregovora

Voditeljica odjela za odnose sa SAD u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova i glavna kubanska pregovaračica Josefina Vidal suglasila se s Jacobson.

"Sastanak je održan u ozračju uzajamnog poštovanja i uz visoki profesionalizam. Ponovno smo ostvarili napredak", rekla je Vidal.

Nijedna strana ne želi ulaziti u pojedinosti pregovora, no Jacobson je kazala da SAD očekuje da će američki diplomati na Kubi moći "raditi svoj posao" kao i bilo gdje drugdje.

Washington želi da se američki diplomati mogu slobodno kretati izvan Havane i sastajati s kubanskim disidentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara