SAD imenovao međunarodnog izaslanika za LGBT prava

SAD imenovao međunarodnog izaslanika za LGBT prava

Screenshot: Youtube

AMERIČKI državni tajnik John Kerry imenovao je karijernog diplomata u State Departmentu prvim posebnim izaslanikom za ljudska prava lezbijskih, gay, biseseksualnih i transrodnih osoba (LGBT), prenose agencije u utorak.

Američki diplomat Randy Berry, koji je bio generalni konzul u Amsterdamu od 2012., preuzima tu dužnost.

"Tražili smo na sve strane da pronađemo američkog diplomata koji će biti prava osoba da obavlja tu važnu zadaću", rekao je Kerry i dodao da je Randy lider. "On je motivator. No što je najvažnije za njegovu misiju, on ima viziju."

Istospolna aktivnost kazneno djelo

Berry je obavljao diplomatske dužnosti diljem svijeta od Nepala. Novog Zelanda, Ugande, Bangladeša do Egipta i Južnoafričke Republike te govori i španjolski i arapski jezik.

"On će u znatno poboljšati trud koji ulažemo prema svijetu u kojem LGBT osobe neće biti izložene nasilju i diskriminaciji", rekao je Kerry i podsjetio da LGBT zatvaraju u kaznionice, osuđuju ih i prijete u mnogim zemljama.

"Previše je vlada u svijetu koje su predložile ili uvele zakone u svrhu ograničenja slobode govora, udruživanja, vjerskih sloboda i prava na mirno prosvjedovanje. Više od 75 zemalja istospolnu aktivnost još smatra kaznenim djelom", rekao je Kerry.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara