SAD klizi u diktaturu: Obama izdao dekret koji mu omogućuje konfiskaciju imovine građana

Foto: AFP

PROŠLOG petka američki predsjednik Barack Obama potpisao je dekret koji mu daje ovlasti da unisono proglašava izvanredno stanje i ustoličuje vojnu vlast u SAD-u, bilo u vrijeme postojanja nacionalne prijetnje bilo u vrijeme mira.

Dekret imena "National Defense Resources Preparedness Executive Order" Obami će praktično dati mogućnost da "raspolaže resursima i uslugama potrebnim za funkcioniranje takvih planova i programa", odnosno za održavanje sustava vlasti u izvanrednom stanju. Drugim riječima, Obama će imati priliku za "koketiranje" s diktaturom, jer će građanima moći oduzimati imovinu ili ih prisiljavati na rad, bez da im se za to isplati naknada.

"Amerikanci desetljećima živjeli u totalitarizmu, a da nisu ni znali"

"Da, prema novom zakonu predsjednik će moći kompanijama i građanima naređivati da se odreknu stvari po hitnom postupku", potvrdio je Tony Shaffer iz Centra za napredne obrambene studije za Fox News.

Mnogi Amerikanci ostali su šokirani kada su saznali da ovaj dekret predsjedniku daje praktično neograničenu moć nad građanima i njihovom imovinom. Naravno, sve u ime nacionalne sigurnosti. Međutim, mnogi nisu ni znali da se slični dekreti izdaju već šezdesetak godina, još od predsjednika Eisenhowera. Slične je dekrete izdao 1994. godine i Bill Clinton, a Obama je njegove sada dopunio i revidirao na način da veće ovlasti daje Ministarstvu domovinske sigurnosti, koje ranije nije postojalo.

Land of free? Ne baš!

"U slučaju postojanja potencijalne prijetnje sigurnosti SAD-a nužni su potezi koji će osigurati dostupnost adekvatnih resursa i proizvodnih kapaciteta, uključujući usluge i kritičnu tehnologiju, zahtjevima nacionalne obrane", stoji u dekretu". Izvršna vlast preuzima nadzor nad svime, a pojedina "ministarstva i agencije" preuzet će nadzor nad poljima nad kojima imaju jurisdikciju.

Dok neki pravnici misle kako u ovom Obaminom potezu nema ničeg neuobičajenog, mnogi misle kako je ovo eklatantan pokušaj da se na pravnoj osnovi legalizira potpuno grabljenje vlasti i kontrola nad javnom, ali i privatnim životom. Valja u obzir uzeti da je na Staru godinu Obama potpisao National Defense Authorization Act, koji mu omogućuje da zatvara i muči američke građane bez suđenja, a nešto kasnije odobren je i kontroverzni HR 347, koji praktično sve prosvjede i štrajkove čini ilegalnim.

Izvanredno stanje viri iza ugla

Sasvim dovoljno da "velebna američka demokracija" snažno počne "smrdjeti na diktaturu". Dok cijene nafte skaču, tenzije s Iranom se zahuktavaju, a Occupy pokret jača, mnogi misle kako je izvanredno stanje, kojeg Obama po novom može proglasiti kad hoće, viri iza ugla. "Nisam alarmist, ali sama pomisao na to da Obamin režim posjeduje totalnu kontrolu nad svime je užasavajuća. Potpuna strava", kazala je pravnica Judson Phillips, inače jedna od osnivačica Tea Party Nationa. A kad oni moraju stati na branik građanskih sloboda i ljudskih prava, onda je jasno da je Obama otišao predaleko.

Čak i ako američki predsjednik nikad ne iskoristi ove ovlasti, sama činjenica da posjeduje takvu neograničenu moć nad građanima SAD-a i njihovom imovinom mora djelovati zabrinjavajuće za ljude koji misle da žive u "zemlji slobodnih". A možda samo treba promijeniti himnu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara