SAD ne podupire ni jednog kandidata za egipatskog predsjednika

Foto: Guliver image/Getty images

SJEDINJENE DRŽAVE su objavile u četvrtak da ne podupiru ni jednog kandidata na skorašnjim predsjedničkim izborima u Egiptu na kojima najviše izgleda za pobjedu ima bivši vojni zapovjednik Abdel Fattah al-Sisi.

"Znamo da je maršal Sisi podnio ostavku na dužnost ministra obrane i da je objavio kandidaturu za predsjedništvo. SAD ne podupire nijednu stranu i nijednog kandidata na izborima u Egiptu", rekla je zamjenica glasnogovornika državnog tajnika Marie Harf u elektroničkoj poruci poslanoj agenciji France Presseu.

"Poštovat ćemo izbor egipatskog naroda i on će odlučiti o smjeru kojim će poći njegova zemlja i o njegovu čelniku", istaknula je Harf držeći se uobičajenog stava Washingtona o nemiješanju u politički proces njegova arapskog saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi koji je svrgnuo islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, u četvrtak je dao ostavku na dužnost ministra obrane, dan nakon objave kandidature na predsjedničkim izborima na kojima mu predviđaju pobjedu.

Harf je na dnevnoj tiskovnoj konferenciji pazila da svoju vladu ne upleće u egipatski izborni proces i u izbor kandidata koji se natječu.

"Želimo slobodne i poštene izbore koji će narodu omogućiti da izabere. Nije na nama da odlučujemo o izboru. Ljudi se mogu kandidirati a narod odlučuje", istaknula je glasnogovornica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara