SAD planira obučiti i naoružati ukrajinsku nacionalnu gardu za 19 milijuna dolara

Foto: Guliver image/Getty images

ADMINISTRACIJA predsjednika Baracka Obame izvijestila je američki Kongres o svojim planovima da iduće godine obuči i naoruža ukrajinsku nacionalnu gardu.

Ministarstvo obrane i ministarstvo vanjskih poslova izvijestili su Kongres o namjeri da se 19 milijuna dolara upotrijebi za obuku i opremanje četiri kompanije i jedno taktičko sjedište ukrajinske nacionalne garde u sklopu njihovih napora da stvore kapacitet za unutarnju obranu, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obuka, koja zahtijeva odobrenje Kongresa, provodit će se na odredištu u Ukrajini, a obavljat će je pripadnici američke vojske u Europi, rekao je Kirby.

Washington time nastavlja intenzivirati svoj odgovor na podršku Moskve pobunjenicima na istoku Ukrajine. Naime, ta najava uslijedila je dok SAD i ostale zapadne zemlje pojačavaju pritisak na Moskvu, nakon što je 17. srpnja srušen malezijski putnički zrakoplov, na teritoriju istočne Ukrajine koji je pod kontrolom drže pobunjenici.

Ranije u petak, predsjednik Obama zatražio je od ruskog čelnika Vladimira Putina da prestane podupirati separatiste u istočnoj Ukrajini te je zatražio diplomatski završetak ove krize. Ranije ovoga tjedna Washington i EU uveli su nove sankcije protiv Rusije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara