SAD počeo vojnu obuku sirijskih pobunjenika

SAD počeo vojnu obuku sirijskih pobunjenika

Foto: Hina

SJEDINJENE Države su počele obuku umjerenih sirijskih pobunjenika u Jordanu za borbe protiv skupine Islamska država (IS), rekao je u četvrtak u Washingtonu jedan američki dužnosnik.

Taj neimenovani dužnosnik je precizirao da će ta obuka osnovnih vojnih vještina biti zatim proširena na Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar.

U najavi programa obuke, Sjedinjene Države su navele da im je cilj obučiti 5000 boraca godišnje.

Američki vojnici se suočavaju s poteškoćama selekcije kandidata, jer Sjedinjene Države žele ograničiti opasnosti da se ti borci okrenu protiv njih.

Prema svježim podacima koje je priopćio Penatgon, javilo se 3750 sirijskih kandidata, od kojih je 400 završilo pripremnu fazu.

Američki Kongres, koji je snažno poticao Obaminu administraciju da pokrene taj program, izdvojio je 500 milijuna dolara za njegovo finaciranje.

Sjedinjene Države su najavile da će oko 1000 američkih vojnika biti raspoređeno u tom programu izgradnje snaga sposobnih da se suprotstave ekstremistima Islamske države. Za sada je 450 američkih vojnika stiglo na lice mjesta, rekli su američki izvori.

Neki partneri Washingtona u koaliciji zamjeraju SAD-u što želi voditi akciju pobunjenika protiv skupine Islamska država, na štetu borbe protiv režima Bashara al-Assada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara