SAD-u smeta što su Mađari unatoč sankcijama EU nastavili surađivati s Rusima

Foto: Hina

MAĐARSKA bi trebala poduprijeti sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji i u ovome trenutku ne spominjati pitanje autonomije mađarske manjine u Ukrajini, rekao je u petak u Budimpešti jedan američki diplomat.

Otpravnik poslova američkoga veleposlanstva Andre Goodfriend kritizirao je politiku mađarskoga premijera Viktora Orbana prema Rusiji, koji je izrazio potporu plinovodu Južni tok i sklopio s Rusijom ugovor o proširenju mađarske nuklearke Paks, jer je taj proces, rekao je američki diplomat, bio netransparentan.

Ovaj je tjedan SAD objavio da je skupini od šestero Mađara, javnih službenika ili osoba s vezama u vlastima, zabranjen ulazak u Ameriku zbog navodne korupcije. Budimpešta je od SAD-a zatražila da predoči dokaze za te tvrdnje.

Goodfriend je na konferenciji za novinare u petak rekao kako se ta zabrana ne temelji na mađarskoj politici nego na specifičnim postupcima tih pojedinaca koje je odbio imenovati.

Po njegovim riječima, u Mađarskoj koja je nekoć svojom mirnom tranzicijom u liberalnu demokraciju nakon 1989. bila primjer drugima, sve brže slabi vladavina prava, a civilno društvo je ugroženo.

Orbanova se vlada već nekoliko puta sukobila s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama u vezi s reformama koje su, tvrde kritičari, naštetile stranim ulagačima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara