SAD ubrzano pokušava stvoriti veliku vojnu koaliciju protiv Islamske države

Foto: Hina

SJEDINJENE Države pojačavaju svoje napore kako bi izgradile međunarodnu koaliciju protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji, uključujući i za potencijalnu zajedničku vojnu operaciju, kazali su u srijedu dužnosnici američke administracije.

Glavni potencijalni kandidati za takvu osovinu su Velika Britanija i Australija, kažu suradnici američkog predsjednika Baracka Obame.

Njemačka je u srijedu kazala kako sa SAD-om i drugim zemljama razgovara o mogućoj vojnoj akciji protiv Islamske države ali je jasno poručila da u tome neće sudjelovati.

"Radimo s našim partnerima i ispitujemo kako bi oni mogli pridonijeti. Postoji raspon načina na koji mogu pridonijeti: humanitarno, vojno, obavještajno, diplomatski", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Gorka sjećanja Francuske i Britanije

Britanska agencija Reuters piše kako nije još jasno koliko bi se zemalja moglo pridružiti takvoj koaliciji. Neki od pouzdanih američkih saveznika poput Francuske i Britanije još imaju gorka sjećanja na "koaliciju voljnih" koja je pod američkim vodstvom u 2003. izvršila invaziju na Irak a uključivala je snage iz 38 zemalja.

Tadašnje američke tvrdnje o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje, koje su potaknule formiranje koalicije, pokazale su se lažnima.

Sjedinjene Države mogle bi, ukoliko je potrebno, same djelovati protiv militanata koji su zauzeli trećinu Iraka i Sirije i objavili otvoreni rat Zapadu te žele stvoriti uporište džihadizma u srcu arapskog svijeta, kažu američki dužnosnici.

Visoki dužnosnici Bijele kuće ovog su tjedna razmatrali strategije proširenja napada na Islamsku državu uključujući mogućnost zračnih udara na uporišta militanata na istoku Sirije što predstavlja iskorak koji bi gotovo sigurno bio rizičniji od trenutne zračne kampanje u Iraku.

Bašar al Asad: Udari bez dozvole Damaska predstavljaju čin agresije

Dok je iračka vlada pozdravila ulogu američkih borbenih zrakoplova i njihove napade na militante, sirijski predsjednik Bašar al Asad upozorio je da bi bilo kakvi udari, vođeni bez dozvole Damaska, predstavljali čin agresije, što bi moglo koaliciju prevođenu SAD-om uvući u širi sukob sa Sirijom.

Britansko veleposlanstvo u Washingtonu kaže kako nisu primljeni nikakvi američki zahtjevi za sudjelovanjem u zračnim udarima.

Glasnogovornik australskog premijera Tonyja Abbotta kaže da se australski angažman na humanitarnoj pomoći u Iraku može nastaviti no otklonio je kazati hoće li Australija sudjelovati u vojnoj operaciji predvođenoj SAD-om.

"Naš bi se odgovor na zahtjev, bilo američki bilo drugih bliskih saveznika i partnera, temeljio na tome postoji li humanitarni cilj i jasna i proporcionalna uloga Australije kao i pažljivoj procjeni rizika", kazao je glasnogovornik Abbotta.

Američki dužnosnici nadaju se da bi umjereni uspjeh humanitarnih napora i nedavnih zračnih udata na militante i njihovo oružje u Iraku mogli umanjiti rezerve saveznika prema potpori novoj vojnoj operaciji.

"Trebamo snažna jamstva prije nego što se obvežemo"

"U Iraku se već potvrđuje koncept uspješnosti ograničene kampanje protiv tih snaga", kazao je jedan od dužnosnika koji nije želio biti imenovan.

"Ono što smo do sada učinili već je dovelo do ponude za pomoć 25 do 30 država", kazao je on misleći na broj zemalja koje sudjeluju u međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Među neodlučnim američkim saveznicama je Francuska koja je ostavljena na suhom kad se Obama povukao iz prijetnji udarima na Siriju nakon velikog kemijskog napada prije godinu dana.

"To je za nas bilo neugodno", kazao je visoki francuski dužnosnik. "Nakon onoga što se dogodilo prošle godine, sada ćemo, kad Amerikanci odluče nešto učiniti, trebati vrlo snažna jamstva prije nego što se obvežemo."

Čini se da američki dužnosnici ubrzavaju napore da izgrade široku koaliciju zemalja koje bi mogle poljuljati snagu Islamske države u Iraku i Siriji.

Ti pregovori uključuju veliki broj zemalja od kojih su mnoge zainteresirane oslabiti Islamsku državu ali nisu voljne sudjelovati u vojnoj operaciji.

Taj popis uključuje Tursku, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Jordan, Britaniju, Francusku, Australiju i Njemačku, kazala su dva dužnosnika koja nisu željela biti imenovana.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je kako bi Obama mogao sazvati sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u rujnu koja bi se bavila prijetnjom koju predstavlja odlazak sve većeg broja radikalnih državljana zapadnih zemalja u borbu na strani Islamske države u Iraku i Siriji.

Hollande: Asad nije saveznik u borbi protiv IS-a

Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je izjavio da bi oporbene snage koje se u Siriji i Iraku bore protiv boraca Islamske države trebale imati potporu Zapada, istaknuvši da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne može biti saveznik u borbi protiv džihadista.

"Potrebno je šire savezništvo, ali neka bude jasno: Asad nije partner u borbi protiv terorizma", kazao je Hollande, nazvavši predsjednika Sirije saveznikom džihadista.

"Nema izbora između dva barbarizma", poručio je francuski predsjednik. "U borbi protiv Islamske države, međunarodna zajednica također mora naoružati oporbene snage koje joj se suprotstavljaju", ocijenio je Hollande.

On je kazao da će Francuska povećati pomoć iračkim skupinama i ponovio poziv za održavanje međunarodne konferencije kako bi se koordinirala međunarodna akcija protiv Islamske države.

Sirijske pobunjeničke snage bore se protiv Asada već više od tri godine uz političku potporu Zapada u ratu u kojem je izginulo 190.000 ljudi. Međutim, sve veća snaga ekstremnih islamističkih skupinama u toj borbi i njihova osvajanja i vojno napredovanje u susjednom Iraku doveli su Zapad u dilemu oko dosadašnje politike prema Siriji.

IS likvidirao desetke zarobljenih sirijskih vojnika

Pripadnici ekstremne skupine Islamske države (IS) likvidirali su na desetke sirijskih vojnika koje su zarobili nakon zauzimanja zračne baze na sjeveroistoku zemlje, priopćio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Islamska država, radikalni ogranak Al Kaide, zauzela je zračnu bazu Tabqa u nedjelju, nakon višednevnih sukoba s vojskom, te zarobila veći broj vojnika i časnika. Prema OSDH-u, IS je u noći na četvrtak pogubio sirijske vojnike koji su pokušali pobjeći iz zračne luke gdje su bili zatočeni kao taoci prema Esrayi, u provinciji Hama. Isti izvor navodi da je Tabqu držalo 1400 vojnika te da je u borbama poginulo njih 200, dok se 700 uspjelo pridružiti snagama režima Bašara al-Asada.

Pristaše IS-a objavili su video snimku na You Tube koja prikazuje najmanje 135 muškaraca kako bosi bježe kroz pustinju dok im se naoružani muškarci izruguju. Ne zna se što se potom desilo, ali fotografije koje je IS objavio prikazuju sedam pogubljenih zarobljenika.

OSDH također navodi da se od preostalih 500 vojnika jedan dio i dalje bori na farmi Ajraoui, nedaleko od baze Tabqa.

Sirijski državni mediji su potvrdili napad na bazu, ali ništa nisu objavili o ubijenim ili zarobljenim vojnicima.

Tabqa je bilo posljednje uporište sirijske vojske u području koje kontroliraju islamisti IS-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara