SAD uveo sankcije čelnicima Srednjoafričke Republike

SAD uveo sankcije čelnicima Srednjoafričke Republike

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama nametnuo je u utorak sankcije dvojici bivših predsjednika Srednjoafričke Republike i još trojici vođa koje Bijela kuća drži odgovornima za eskalaciju nasilja i kršenje ljudskih prava.

Srednjoafrička Republika proživljava nasilje otkako su vlast prije godinu dana prigrabili pobunjenici Seleka, uglavnom muslimani, a uzvratila im je milicija "anti-balaka", koja je uglavnom kršćanska, piše Reuters.

Tisuće su ubijene i pola je milijuna ljudi raseljeno u toj afričkoj zemlji u kojoj više od 2,5 milijuna ljudi, što je polovica stanovništva, treba humanitarnu pomoć, objavila je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri dana sankcije je protiv tih pojedinaca donijelo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američkim sankcijama petorici je zamrznuta imovina i zabranjena putovanja čime se želi pokazati da "se nekažnjenost neće tolerirati i da će oni koji prijete stabilnosti Srednjoafričke Republike snositi posljedice", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Kažnjeni su bivši predsjednik Bozize, koji je pristaša milicije "anti-balaka", Michel Djotodia, bivši prijelazni predsjednik i ujedno vođa Seleka, a ostali su vođe milicija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara