SDP bojkotira konzultacije kod Kolinde, nisu joj se niti javili

SDP bojkotira konzultacije kod Kolinde, nisu joj se niti javili

Foto: Hina

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović niti bilo tko drugi iz SDP-a neće u utorak otići na Pantovčak na razgovor o stanju u zemlji na koji ih je pozvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potvrđeno je Hini u ponedjeljak od izvora bliskog Milanoviću.

Grabar-Kitarović poziv Milanoviću uputila je krajem prošlog tjedna, a u ponedjeljak poslijepodne Hini je potvrđeno da se tom pozivu nitko iz SDP-a neće odazvati.

Nitko iz SDP-a još nije odgovorio Kolindi

Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u ponedjeljak predvečer iz SDP-a još nije dobio odgovor na njezin poziv na sastanak u utorak ujutro, rečeno je Hini na upit za komentar informacije da nitko iz SDP-a neće doći na Pantovčak.

Hini je, naime, od izvora bliskog predsjedniku SDP-a popodne potvrđeno da Zoran Milanović, kao ni bilo tko drugi iz stranke neće ići na Pantovčak, a u Uredu predsjednice kažu da odgovor na poziv nisu dobili te da "termin za sastanak još uvijek stoji".

"Predsjednica je pozivom na sastanak htjela iskazati namjeru postizanja zajedništva te, stavljajući osobne taštine i ego na stranu, sjesti i razgovarati o tome kako Hrvatskoj dati bolju budućnost. Predsjednica izražava nadu da će državni interesi prevagnuti nad osobnima jer Hrvatska u ovome trenutku treba zajedništvo, neovisno o stranačkoj pripadnosti", ističu u njezinu Uredu.

Dodaju kako nije riječ o konzulatacijama već o razgovoru o bitnim društvenim pitanjima, a predsjednica Republike o tome želi razgovarati sa svim dionicima, političkim strankama, sindikatima i poslodavcima.

Navode i da Grabar-Kitarović od prvoga dana stupanja na dužnost poziva na konsenzus i zajedništvo zbog sveukupne teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Poručuju i da je u pismu u kojem političke stranke poziva na Pantovčak navela kako je cilj sastanka učvrstiti osnove društvene stabilnosti, kako bi se kreirao okvir za što povoljniji razvoj svih segmenata društva i gospodarstva.

Cilj je definiranje i postizanje suglasja o ključnim društvenim i gospodarskim problemima te njihovom rješavanju, a sve kako bi se ostvario željeni društveni i gospodarski razvoj Hrvatske, naglašavaju u Uredu predsjednice.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko u ponedjeljak je, naime, u razgovoru za Hrvatski radio zamjerio Grabar-Kitarović da nije naznačila što je cilj sastanka na Pantovčaku i što se njime želi postići.

Nitko osim Milanovića

Najave da Milanović neće ići na Pantovčak tijekom dana je objavilo više medija, a njih je u Karlovcu novinarima komentirala predsjednica Republike, izjavivši da Milanoviću treba "dati šansu da se urazumi". U razgovoru za Hrvatski radio tu je njenu izjavu nekorektnom ocijenio predsjednik Sabora i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, rekavši da na sastanak s Grabar-Kitarović iz SDP-a ne bi smio ići nitko drugi osim predsjednika stranke.

"Ako ide, ide predsjednik stranke. On predstavlja i zastupa stranku i odgovoran je za kreiranje politike, kao i druga stranačka tijela. Ali, on je osoba koja ima legitimitet da s drugima razgovara i dogovara, a onda prenosi to što se dogovori i za što traži mišljenje u stranci. To radi predsjednik stranke", objasnio je Leko.

Prema najavi iz Ureda predsjednice, sastanak s izaslanstvom SDP-a predviđen je u utorak u 9 sati, a u 10 sati prima izaslanstvo HDZ-a. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već je ranije potvrdio da će s veseljem otići na sastanak s predsjednicom na Pantovčaku.

Grabar-Kitarović u idućim bi danima trebala primiti i predstavnike ostalih parlamentarnih stranaka. Tako je poziv za sastanak u srijedu upućen HNS-u i HDSSB-u, a iz Ureda predsjednice je potvrđeno da će uslijediti i pozivi laburistima i SDSS-u za sastanke idući tjedan.

Tema razgovora je stanje u zemlji, a hrvatska predsjednica od parlamentarnih stranaka želi čuti njihovo viđenje stanja u državi, kao i ideje za društveni i gospodarski oporavak zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara