SDP hitno mijenja zakon kako bi se imovinske kartice vratile na internet

SDP hitno mijenja zakon kako bi se imovinske kartice vratile na internet

Foto: FAH

SDP PRIPREMA izmjene zakona koje će poništiti rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i omogućiti ponovnu objavu imovinskih kartica na internetskim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, najavio je u razgovoru za Index glavni tajnik vladajuće stranke Igor Dragovan.

Podsjećamo, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, AZOP je donio rješenje temeljem kojeg imovinske kartice moraju biti uklonjene s interneta dok se iz njih ne uklone podaci koji se odnose na bračno stanje dužnosnika, broj djece ili činjenicu da nemaju djecu, neto plaće na prijašnjem poslu i kredite sklopljene prije stupanja na dužnost. Političke stranke koje imaju zastupničke klubove u Saboru Index je pitao kako komentiraju ovu odluku, te hoće li imovinske kartice svojih dužnosnika objaviti na vlastitim imovinskim stranicama.

Glavni tajnik SDP-a Dragovan poručuje da je odluka krajnje apsurdna, te da AZOP ni u kojem slučaju nema njihovu potporu. Štoviše, u SDP-u smatraju da odluka o skidanju imovinskih kartica s interneta nema uporište u Zakonu o zaštiti osobnih podataka, ali su svejedno već započeli s pripremama zakona koje će u Sabor biti poslane po hitnom postupku. Ubuduće će u zakonu eksplicitno stajati da izabrani dužnosnici nemaju pravo na istu razinu zaštite osobnih podataka kao i ostali građani.

IDS: Ovo je korak unazad u razvijanju demokracija

Sličan stav ima i SDP-ov koalicijski partner IDS, iz kojeg poručuju da su neugodno iznenađeni odlukom AZOP-a jer se, kako kažu, "kao odgovorna stranka zalažu za maksimalnu transparentnost i dostupnost svih podataka iz cjelokupnoga javnog financijskog i ostalog poslovanja".

"Stava smo da je transparentnost svih podataka od ključne važnosti za građansku kontrolu izabranih predstavnika. U današnjim okolnostima, kad politika nije na dobrom glasu i građani gube nadu da je politika sposobna rješavati probleme društva, takva odluka dodatno narušava povjerenje građana u politički sustav", tvrde iz IDS-a i dodaju da je upravo iz tog razloga skidanje imovinskih kartica s interneta "korak unazad u području razvijanja demokracije".

HNS: Javnost ima pravo uvida u imovinu, ali neki podaci su privatni

Nešto drugačije ovu problematiku promatra HNS, nominalno druga stranka Kukuriku koalicije. U HNS-u smatraju kako neki osobni podaci ipak ne bi trebali biti dostupni javnosti.

"Smatramo da javnost ima pravo uvida u imovinu dužnosnika, međutim, postoje i podaci koji su privatne prirode, pogotovo oni koji se odnose na maloljetnu djecu i koji kao takvi ne trebaju biti javno dostupni. Očekujemo da će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u najkraćem roku uskladiti dostupne podatke sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, kako bi svi podaci koji trebaju biti javno dostupni to mogli biti", poručuju iz HNS-a.

Upitani hoće li imovinske kartice svojih dužnosnika objaviti na vlastitim internetskim stranicama, u HNS-u odgovaraju: "Nismo razmišljali o objavi imovinskih kartica naših dužnosnika na našim internetskim stranicama, ali ozbiljno ćemo razmotriti ovu ideju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDSSB: Ako se ne promjeni zakon, objavit ćemo kartice

Jedina parlamentarna stranka koja je eksplicitno najavila objavu imovinskih kartica na vlastitim internetskim stranicama je HDSSB.

"HDSSB je stava da imovinske kartice trebaju biti postavljene na internetskim stranicama, jer je to to dobar način kontrole nad dužnosnicima. Ukoliko su određene zakonske odredbe prepreka objavljivanju imovinskih kartica iste treba mijenjati. U slučaju da se to ne dogodi HDSSB će na svojim službenim web stranicama objaviti imovinske kartice dužnosnika", poručili su iz HDSSB-a.

Lesar: Ni ja ne mogu dobiti uvid u svoju karticu

Spremnost da objavi svoju imovinsku karticu na internetu iskazao je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. Problem je, međutim, što čak ni on ne može vlastitu imovinsku karticu dobiti na uvid dok je na snazi rješenje AZOP-a.

"Jučer sam telefonom stupio u kontakt s Povjerenstvom i pitao mogu li mi poslati moju imovinsku karticu u elektroničkom obliku kako bih je objavio na internetu. Ali nisam to mogao dobiti, rekli su mi da se moraju konzultirati i vidjeti smiju li mi je poslati", objašnjava Lesar potpuno apsurdnu situaciju koja je nastala zbog rješenja AZOP-a.

No, bivši predsjednik Hrvatskih laburista nada se kako će uskoro na snagu stupiti izmjene zakona koje će okončati ovu farsu. "Jutros smo u Saboru razgovarali, SDP je spreman predložiti izmjene zakona, a ja sam se usuglasio da to ide po hitnom postupku, da interveniramo s jednom rečenicom i uklonimo sve dileme", kaže Lesar.

HSU: Nastavljamo se zalagati za transparentnost

Isti problem imao je i HSU, koji je također pokušao od Povjerenstva dobiti imovinske kartice svojih dužnosnika.

"Riječ je imovinskim karticama saborskih zastupnica Marije Ilić i Ljiljane Cvjetović, te zastupnika Željka Šempera i Silvana Hrelje. Naglasili smo kako podatke namjeravamo objaviti na službenim web stranicama HSU. U telefonskom razgovoru koji je uslijedio zamoljeni smo za strpljenje jer se, kako nam je rečeno, upravo na zatvorenoj sjednici Povjerenstva odlučivalo o daljnjim koracima. U idućem razgovoru priopćeno nam je da je naš zahtjev zaprimljen i trenutno u obradi. Hrvatska stranka umirovljenika nastavit će se zalagati za transparentnost u komunikaciji sa svojim članovima i zainteresiranom javnošću, te ćemo tražene podatke objaviti nakon što nam postanu dostupni", tvrde iz HSU-a.

HDZ: To je predizborni potez

HDZ-ov saborski zastupnik Željko Reiner pak poručuje da je uklanjanje imovinskih kartica s interneta predizborni potez.

"HDZ je svoj stav jasno rekao – držimo da je takvo ograničavanje rada Povjerenstva loše. To je načinjeno pod utjecajem vladajućih u predizborne svrhe, a njih treba pitati zašto im je toliko stalo da neki podaci o njihovim dužnosnicima ne budu dostupni javnosti. Bilo kakvu sumnju da se uistinu radi o predizbornom potezu uklanja činjenica da je Agencija za zaštitu osobnih podataka tek sada, neposredno pred izbore 'otkrila' da se navodno krši zakon i zabranila javno objavljivanje podataka, a nije to učinila prije 6 mjeseci niti  prije jednu ili dvije godine. Međutim, jedan od mogućih razloga tog poteza je i to da je upravo jučer objavljena po vladajuće porazna ocjena Europske komisije koja Hrvatskoj predviđa tek minimalni gospodarski rast u okviru statističke pogrješke uz porast deficita i javnog duga u ovoj i sljedećoj godini uz izostanak rasta zaposlenosti. Iako vladajući nastoje to prikazati drugačije, to ukazuje na njihov katastrofalni gospodarski neuspjeh pa je možda potez u svezi sa imovinskim karticama trebao skrenuti pozornost javnosti s ovih, za svakog građana daleko važnijih podataka", tvrdi Reiner.

Dodaje da nema potrebe za objavljivanjem imovinskih kartica na internetskim stranicama stranke, jer je SDP najavio izmjene zakona: "To je bespredmetno jer je danas SDP najavio da će oni žurno predložiti promjenu zakona kojom će navodno ipak omogućiti objavu imovinskih kartica. Naravno, radi se o pokušaju popravljanja političke štete koju su izazvali takvom odlukom sa ciljem smanjenja transparentnosti i uskraćivanjem podatka javnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara