SDP-ovac Sabo zbog očiglednog pokušaja podmićivanja zatražio nagodbu s Uskokom?

Foto: FAH

NA osječkom Županijskom sudu danas je ponovno odgođeno pripremno ročište u postupku protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, optuženog za pokušaj podmićivanja vukovarskih gradskih vijećnika, a neslužbeno se doznaje da je zatražio nagodbu s Uskokom.

Novo pripremno ročište zakazano je za 4. travnja, a zbog današnje odgode, odnosno najave sklapanja nagodbe s Uskokom, mediji nagađaju kako je Sabo spreman priznati krivnju da je HDZ-ovim vukovarskim vijećnicima Mariji Budimir i Radivoju Đuriću nudio mito kako bi se priklonili SDP-u.

Takva nagađanja Sabo po izlasku iz zgrade suda nije želio ni potvrditi niti demantirati, izjavivši okupljenim novinarima tek kako je jutros izašao iz bolnice gdje je bio podvrgnut operativnom zahvatu, te da je na sud došao kako se ne bi kalkuliralo s njegovim zdravstvenim stanjem.

"Došao sam, ne bježim. Slučaj sam prepustio odvjetnicima i nemam nikakvu izjavu", kazao je Sabo.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je 18. prosinca prošle godine Uskokovu optužnicu protiv vukovarskog gradonačelnika. Sabo je optužen da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskom Gradskom vijeću Mariju Budimir, kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Na teret mu se stavlja i da je Radivoju Đuriću, također da se prikloni SDP-u, navodno nudio promaknuće njegove supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sina na dužnost direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Prije potvrđivanja optužnice Optužno je vijeće kao nezakonite dokaze izdvojilo snimak razgovora između Željka Sabe i Marije Budimir te dokaze koji su proizašli iz tog snimka, ali je Vrhovni sud u žalbenom postupku ipak odlučio da snimka bude uvrštena kao dokaz.

Nakon izbijanja afere prošloga ljeta Sabo je tvrdio kako nije kriv te da mu navodno podmićivanje podmeću iz HDZ-a.

Milanović: Ne znam ništa o tome

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović nije htio u petak u Bruxellesu komentirati informacije da se SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nagodio s USKOK-om, jer nije upoznat s pojedinostima.

"Da ne trošim vaše vrijeme, tek sam sad pročitao u novinama, ne znam ništa o tome", rekao je novinarima Milanović na pitanje da komentira informacije o tome da se Sabo nagodio s USKOK-om i priznao krivnju.

Milanović nije htio odgovoriti na pitanje bi li bilo dobro da Sabo prizna krivicu. "To je hipotetsko pitanje. Na kraju krajeva moram s njim razgovarati da vidim što to uopće znači", rekao je.

Jakovina: Ako se Sabo želi nagoditi to je loša poruka i nečista radnja

Ako je istinita informacija da se vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) želi nagoditi s USKOK-om, to je jako loša poruka i nečista radnja, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovinu su novinari u Saboru zamolili da komentira novinske napise da je Sabo na županijskom sudu u Osijeku zatražio odgodu za danas zakazanog ročišta u postupku u kojem ga se tereti za pokušaj podmićivanja dvoje vijećnika, jer želi priznati krivnju i nagoditi se s USKOK-om.

"Imam premalo informacija o tome", rekao je Jakovina, a na pitanje kakvu bi poruku Sabo time poslao javnosti odgovorio je kako je to "jako loša poruka i nečista radnja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I SDP-ov Nenad Stazić smatra da Sabina odluka nije dobra za njega ni za stranku koju predstavlja.

"Ja ni ne znam da se on nagodio, ali to je pravosudna stvar. Ako je iskoristio zakonsko pravo da se nagodi, onda je to pravo iskoristio. Ako to znači, odnosno podrazumijeva priznanje krivnje, onda jedino mogu konstatirati da je priznao svoju krivnju", kazao je Stazić.

Na pitanje može li to naštetiti SDP-u odgovorio je, "ne znam, vidjet ćemo kako se nagodio, što je priznao, ne odlučujem o tome ja, uostalom".

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan nije želio komentirati medijske informacije.

"Nisam upoznat s činjenicama, kada budem upoznat, onda mogu odgovoriti na vaša pitanja", rekao je Dragovan dodavši da će sutra biti prilike za komentare, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Jandroković: Baš me zanima kako će se SDP sada nositi s tim


Za HDZ-ova Gordana Jandrokovića je očito da je Sabo "sve ovo vrijeme govorio neistinu, kada je negirao da se dogodio slučaj političke korupcije".

"Ako je točno što pišu mediji, Sabo će morati snositi političku, ali i kaznenu odgovornost, a što se tiče njegove stranke, poruka je potpuno jasna. Optuživali su druge, govorili da se radi o kolektivnoj krivnji i baš me zanima kako će se SDP sada nositi s tim", rekao je Jandroković.

Mirela Holy (ORAH) nije željela komentirati Sabin slučaj. Poručila je kako je riječ o postupku u tijeku, da bi se komentiranje moglo protumačiti kao pritisak na pravosuđe te da je "svoju lekciju po tom pitanju dobro naučila".

Potvrdila je da je od USKOK-a zatražila da istraži elektroničku poruku koju je kao ministrica zaštite okoliša poslala predsjedniku Uprave HŽ-a Reneu Valčiću, a u kojem se zauzela za njegovu zaposlenicu, suprugu člana SDP-a, čija je Holy tada bila članica.

"Premijer Zoran Milanović je na konferenciji za novinare taj moj mail okvalificirao kao sitnu političku korupciju, a s obzirom da je korupcija teško kazneno djelo, nadam se da će se DORH što prije očitovati je li to bila korupcija. Ako se radi o korupciji, očekujem da se protiv mene podigne optužnica", kazala je Holy.

Na pitanje zašto se premijer u njezinu slučaju postavio tako oštro, dok je prema Sabi blag, Holy je ocijenila da je riječ o "sistemskoj pogrešci u načinu razmišljanja".

"Mislim da on jednostavno ima jako neobične kriterije i da se tu već može govoriti o sistemskoj grešci u načinu razmišljanja", rekla je Holy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara