SDP-ovci za potpredsjednike stranke izabrali Komadinu, Marasa, Opačić i Rajka Ostojića

Foto: SDP, Goran Mehkek / Cropix

SDP je izabrao četvero potpredsjednika stranke. Povjerenje najvećeg broja delegata dobili su Rajko Ostojić (1216 glasova), Zlatko Komadina (1094), Milanka Opačić (850) i Gordan Maras (834). Nisu izabrani kandidati Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Željko Jovanović i Branko Grčić.

Predsjednik stranke Zoran Milanović čestitao je pobjednicima, a onima koji nisu ostvarili očekivanja poručio je da to shvate sportski. "To je teško, znam. Idemo zajedno dalje s ovim timom, idemo po povjerenje ljudi. Idemo po nove pobjede za SDP i Hrvatsku. Živjeli", zaključio je Milanović.

Predsjednik Izborne komisije Slavko Linić ranije je izvijestio o rezultatima izbora za članove predsjedništva SDP-a. Uvjerljivo najviše glasova 1532 dobio je Rajko Ostojić.

Nisu izabrani Holy, Stazić, Lučin i Ranko Ostojić

Slijedi ga Davor Bernardić sa 1472, pa Zlatko Komadina sa 1458. U predsjedništvo su još izabrani Gordan Maras, Arsen Bauk, Neven Mimica, Milanka Opačić, Branko Grčić, Željko Sabo, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Željko Jovanović, Boris Šprem, Biljana Borzan, Mihael Zmajlović, Marina Lovrić Merzel i Vedran Babić.

Od ministara koji su se kandidirali nisu izabrani Mirela Holy, Tihomir Jakovina, ali ni Ranko Ostojić, dosadašnji član predsjedništva stranke. U iznenađenje se može ubrojiti i, također dosadašnji član predsjedništva, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji nije dobio dovoljno glasova, a iz Rijeke su prošli i Komadina i Jovanović. Od eksponiranih SDP-ovaca bez fotelje u Predsjedništvu ostali su Nenad Stazić, Josip Leko i Šime Lučin.

>Linić: Previše je zaposlenih i oni su teret za upravljanje, javni sektor treba smanjiti za 15.000 ljudi!

>Čačić: Ova zemlja treba početak serije pobjeda, zadnji je tren za promjene

Ono što su ponavljali i šef SDP-a Zoran Milanović i koalicijski partneri jest da je u Hrvatskoj teško, da su nužne promjene i teške odluke, ali i da ova ekipa na vlasti zna posao i da će pobijediti na idućim izborima.

"Članovi pobjedničke stranke i pobjedničke koalicije, dobrodošli! Čestitam na pobjedi! Idemo raditi", rekao je Milanović na samome početku.

"Bez srca nema promjena, nema mijenjanja Hrvatske ni Europe", dodao je. Kaže da će za promjene koje slijede trebati hladan sjevernjački razum, ali i južnjačka energija, ingenioznost i pravo na grešku.

"U Europi nema raznolike države kao što je Hrvatska"

"A to je Hrvatska. Kao malo koja država u Europi. Tako mala, a tako različita. Tako regionalno drugačija jedna od druge. Pogledajte samo te dijagonale: Istra, Slavonija, Međimurje, Dubrovnik. Nema tako male države po broju ljudi i po broju kvadratnih kilometara u kojoj postoje tolike kulturološke, regionalne, klimatske i kulinarske razlike kao što je Hrvatska. U Europi je nema", poručio je Milanović u svom govoru.

U izvješću o radu stranke podsjetio je da Hrvatske ulazi u Europsku uniju u teškom trenutku jer vlada kriza povjerenja. Zatražio je podršku građana za promjene, razumijevanje i malo strpljenja, a imao je poruku i za SDP-ovce:

"Nećemo za sebe nikad govoriti da smo pošteni jer onaj tko za sebe stalno govori da je pošten počne uskoro govoriti 'neka institucije rade svoj posao', a onda zna se. To je loš put", rekao je Milanović.

Komadina: Ne sumnjam da ćemo danas izabrati najbolje

Među rijetkima koji su na SDP-ovoj izbornoj konvenciji sudjelovali u raspravi bio je još aktualni potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji se natječe i za novi mandat na toj poziciji. "Ne sumnjam da ćemo danas izabrati najbolje", poručio je.

"Uvjeren sam da ćemo birati, kao što i naš Statut kaže, i naše kolegice i naše kolege, žene i muškarce, mlade i stare. Naravno, i ljude srednjih godina, naprimjer kao što sam ja", rekao je Komadina.

Naglasio je i da se SDP-ovci prepoznaju po odgovornosti i poštenju. "Želim nam pobjedu na lokalnim izborima", poručio je Komadina.

"Želim nam svima puno sreće, našim članovima Vlade i puno zdravlja. Trebat će im i sreće i zdravlja", zaključio je Komadina.

Umjesto dosadašnja dva, sada četiri potpredsjednika stranke

Biraju se članovi Predsjedništva i Glavnog odbora te četiri potpredsjednika stranke. Podsjećamo, prije tri tjedna je po načelu "jedan član jedan glas" izabran predsjednik stranke Zoran Milanović.

Oko 2300 izaslanika bira 17 članova Predsjedništva SDP-a, a za ta se mjesta natječe točno dvostruko više kandidata. Među izabranim članovima Predsjedništva potom će se birati četvero potpredsjednika stranke i za ta će se mjesta voditi prava borba.

Iako su prije u SDP-u bile samo dvije druge fotelje, ni četiri nisu dovoljne za sve koji žele biti što bliže vrhu. Za mjesto u Glavnom odboru natječu se čak 364 kandidata, a mjesta je samo 103. Stoga, na konvenciji neće nedostajati neizvjesnosti, za razliku od nedavnog izbora predsjednika stranke za što se natjecao samo Zoran Milanović.

Na konvenciju u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova došli su i čelnici SDP-ovih koalicijskih partnera, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Iako se na konvenciji bira više od 120 funkcija, ne očekuje se maratonski skup jer se glasanje provodi elektronskim putem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara