SDP popustio i prihvatio HNS-ov amandman o zamjeni preferencijalno izabranog zastupnika

SDP popustio i prihvatio HNS-ov amandman o zamjeni preferencijalno izabranog zastupnika

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici osvrnuli su se na SDP-ovu promjenu mišljenja uoči sutrašnje rasprave o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Nakon dugog nećkanja, SDP je najavio amandman kojim se predlaže zabrana kandidiranja osuđenima za najteža kaznena djela. Ipak neće se zabraniti kandidiranje osobama protiv kojih su podignute optužnice. HDZ-ov Gordan Jandroković tvrdi da su stranke vladajuće koalicije licemjerne.

"Ja sam šokiran. Ne mogu doći k sebi"

"S jedne strane govorim je praksa, ono što se događa u stvarnom životu a to je slučaj dubrovačkog gradonačelnika Vlahušića koji ima optužnicu, koji ima pravomoćnu presudu, potpora njemu od strane HNS-a i SDP-a, a onda u Saboru nude amandmani na zakon koji je suprotan onome što rade, to stvarno nije prihvatljivo i to je za svaku osudu", rekao je Gordan Jandroković.

Laburist Dragutin Lesar na SDP-ov potez odgovorio je sarkazmom.

"Ja sam šokiran. Ne mogu doći k sebi. Popio sam danas dva apaurina. Jučer na sjednici Odbora za Ustav, SDP-ovi zastupnici su taj dio našeg prijedloga proglasili protuustavnim, neprihvatljivim, i da bi to bilo problematično rješenje u zakonu. Što se u međuvremenu dogodilo, ne znam, zato sam u šoku", rekao je Lesar.

Laburisti neće podržati zakon sve dok se ne uvedu tri preferencijalna glasa bez prohibitivne klauzule, za razliku od SDP-ovog prijedloga koji predviđa jedan preferencijalni glas. Josip Kregar podržava SDP-ovu promjenu stava oko zločinaca, ali dodaje - treba nam više preferencijalnih glasova.

"Žao mi je ako se ne može učiniti korak dalje, a to je prije svega što moguće veći broj preferencijalnih glasova i naročito i najvažnije, da se zabrani istodobno obavljanje više funkcija i zastupništvo u Saboru", kaže Kregar.

SDP popustio

SDP je popustio HNS-u i prihvatio njihov amandman o zamjeni preferencijalno izabranog zastupnika kojem prestane mandat. Znači da njega neće naslijediti osoba koja je osvojila najviše preferencijalnih glasova, a ostala je ispod crte, nego stranački kolega. Postavlja se pitanje čemu onda uopće preferencijsko glasovanje. HNS-ov Milorad Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prvenstveno, tu se radi o listama više stranaka. Koalicijske liste. Preferencijski glas ne znači samo preferencijski glas za ime i prezime nego i za političku stranku kojoj pripada zastupnik koji je dobio preferencijski glas. To je naprosto tako", rekao je Batinić.

Dodajmo da je HDSSB najavio amandman kojim će zatražiti zabranu kandidiranjima svima koji su bili obuhvaćeni Zakonom o aboliciji, kojim su pomilovani svi koji su sudjelovali u pobuni protiv Hrvatske, a koji nisu sudjelovali u ratnim zločinima.

Čačić: SDP-ov amandman pokušaj je političke likvidacije

Namjeru vladajućih da izbornim zakonom onemoguće kandidiranje u Sabor pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka reformist Radimir Čačić nazvao je u srijedu pokušajem političke likvidacije suparnika.

SDP i HNS su, naime, usuglasili amandman na konačni prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatskom saboru koji bi kandidiranje onemogućio i Čačiću, s obzirom da mu još traje rehabilitacijski rok nakon odslužene zatvorske kazne za prometnu nesreću u Mađarskoj.

"Ukoliko je istina da SDP ide s navedenim amandmanom i ako se on prihvati u Saboru, onda svjedočimo pokušaju političke likvidacije suparnika", rekao je Čačić Hini.

"U politici smo imali ubojstva pištoljem, sjetite se (Ante) Paradžika. Prihvati li se ovaj amandman svjedočit ćemo pokušaju prljavštine i političke likvidacije suparnika koje politička praksa nije zabilježila", kazao je Čačić.

Poručio je i da vladajući na taj način neće onemogućiti njegovo političko djelovanje.

"Ako netko misli da će mi na taj način onemogućiti političko djelovanje jako se vara. Siguran sam da će to građani prepoznati. Jasno je da moja ideja nije da budem u Saboru", rekao je Čačić.

Obrazložio je da nije zainteresiran za zastupničko, nego mjesto u Vladi, u čemu ga predloženi amandman ne bi mogao spriječiti, osvoji li njegova stranka dovoljno mandata da može utjecati na sastavljanje Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara