Sabor donio vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji, ljutiti HDZ napustio sabornicu

Sabor donio vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji, ljutiti HDZ napustio sabornicu

Foto: FAH

VEĆINA u Saboru donijela je danas, na prijedlog Vlade, vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji, bez HDZ-ovih zastupnika, koji su napustili sabornicu, tumačeći da je takav postupak protivan načelima demokracije.

Tijekom 2012. i 2013. u policiji je imenovano više od 2000 rukovoditelja, na što se žalilo 200-tinjak starih rukovoditelja.

Upravni sud potvrdio je da novi rukovoditelji nisu mogli biti imenovani dok stari nisu razriješeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je nakon nepravomoćne presude predložila Saboru da donese vjerodostojno tumačenje Zakona i protumači kako je namjera zakona bila da policijski službenici zadrže prava iz radnog odnosa, ali da su rukovodeća radna mjesta policijskih službenika slobodna za popunu putem internog oglasa, što je danas većinom glasova i prihvaćeno.

"Smatramo da se radi o nedemokratskom postupku vladajuće većine, da se time ozbiljno ugrožava pravna sigurnost i ustavnopravni predak u Republici Hrvatskoj, da se ugrožavaju osnovna načela demokracije i zato se oštro protivimo donošenju ovog vjerodostojnog tumačenja", rekao je HDZ-ovac Gordan Jandroković, ističući da HDZ svojom nazočnošću ne želi davati legitimitet takvoj odluci.

HDZ-ovi zastupnici proteklih su dana u raspravi tvrdili da Sabor nikad prije nije donio vjerodostojno tumačenje zakona nakon sudske presude.

Tumačili su da takvim postupkom Vlada i parlamentarna većina želi preinačiti već donesenu sudsku odluku, što je, upozoravaju, protivno ustavnom načelu trodiobe vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara