"Sabor ne smije dopustiti izolaciju i siromašenje Gorskog kotara"

Foto: FAH

LABURIST Nenad Pleše podržao je danas deklaraciju primorsko-goranske županijske skupštine kojom se od Vlade traži donošenje posebnog zakona o Gorskom kotaru, ističući da Sabor ne smije dopustiti izolaciju tog područja i dodatno siromašenje goranskih gradova i općina.

"Mi ne smijemo pristati na izoliranje jednog dijela Hrvatske", poručio je laburist Nenad Pleše, nakon stanke u saborskom zasjedanju, koju je zatražio upravo zbog problema s kojima se suočava Gorski kotar.

Upozorio je da će ukidanje Zakona o područjima od posebne državne skrbi i novi zakon o brdsko-planinskim područjima, koji goranske gradove i općine svrstava u treću i četvrtu kategoriju područja, dodatno sniziti životni standard u Gorskom kotaru, u kojem je, kaže, život ionako preskup.

"Ukidanjem zakona, goranske jedinice lokalne samouprave gube više od 22 milijuna kuna, četvrtinu godišnjih proračuna. Ukidaju se autobusne linije, poštanski i bankarski uredi", rekao je Pleše i poručio da Gorski kotar zaslužuje bolje.

Podsjetio je i da je elementarna nepogoda u veljači na šumama prouzročila štetu od 242 milijuna kuna, te ukupnu štetu od oko 80 milijuna eura, a tvrdi i da Gorani od šuma nemaju velike koristi te da od izvoza šumske mase zarađuju jedino Hrvatske šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pleše je kazao i da u Gorskom kotaru živi upola manje stanovništva nego prije 100 godina, a boji se da će za 100 godina s tog područja iseliti i preostalo stanovništvo.

Zastupnike je pozvao da se pridruže prosvjedu protiv osiromašenja i daljnje demografske devastacije Gorskog kotara, koji je za danas u 12,15 sati najavila Zelena stranka.

Ivan Šuker (HDZ) uvjeren je da će iseljavanju iz Gorskog kotara pridonijeti i ukidanje škola.

Ministarstvu regionalnog razvoja spočitava što nije osiguralo kadar koji bi pripremao programe za projekte u Gorskom kotaru koji bi se financirali iz sredstava EU, a smatra i da bi brdsko-planinska područja i otoci morali imati imati veću korist od 80 lipa po litri goriva koje građani izdvajaju za Hrvatske ceste.

Naglasio je da je Slovenija angažirala "Dalekovod" da sanira štetu od nepogode koja je pogodila i Gorski kotar te upitao što Hrvatska radi po tom pitanju.

"Mislim da ne bi bilo loše da su Ministarstvo regionalnog razvoja i Hrvatske šume napravile program kako devastiranu šumu iskrčiti i prodati kao sirovinu, da se ne siječe negdje drugdje. To je već trebalo učiniti, no kako im se nije dalo ići na snijeg i led prije dva mjeseca, tako im se sad ne daju gledat' slike porušenih drva, jer ona predstavljaju sliku hrvatskog gospodarstva", rekao je Šuker.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara