Sabor o Zakonu o elektroničkim medijima: "Lakše će guske iz magle, nego mi iz tog medijskog i političkog ričeta"

Sabor o Zakonu o elektroničkim medijima: "Lakše će guske iz magle, nego mi iz tog medijskog i političkog ričeta"

Ilustracija: Davor Pongračić/Cropix

SABOR na kraju ovotjednog zasjedanja raspravlja o Zakonu o elektroničkim medijima.

Izmjenama se neprofitnim elektroničkim medijima otvara pristup Fondu za pluralizam. Bit će im namijenjeno tri posto od ukupnih sredstava Fonda, što bi ove godine trebalo biti oko milijun kuna. Zakonu su se usprotivile udruge televizija, radija, portali pa čak i Odbor za medije. Njegov predsjednik laburist Branko Vukšić tvrdi da će se stanje u medijima ovakvim izmjenama samo pogoršati.

"Lakše će guske iz magle, nego mi iz tog medijskog i političkog ričeta. U igru za javni novac Zakon pripušta neprofitne internetske medije. Zašto neprofitne? To nitko ne zna objasniti. Znači li to da su jedino neprofitni mediji vođeni javnim interesom?", upitao je Vukšić.

"Svake godine će dobivati donacije sukladno njihovom medijskom hvaljenju aktualne vlasti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ-ov Jasen Mesić Vladu je optužio da provodi politiku preuzimanja medijskog prostora.

"I to s novcem svih poreznih obveznika bez obzira radi li se o javnom medijskom servisu ili o nečemu što nazivamo kvazi-neprofitnim medijima, a to su portali određenih udruga koje ćemo mi izabrati iz onih koje će se prijaviti na natječaj i svake godine im davati donacije sukladno njihovom medijskom hvaljenju aktualne vlasti", izjavio je Mesić.

Nije dugo trebalo da se na raspravi o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima spomene i ravnatelj HRT-a Goran Radman te njegov sukob interesa kao i neprijavljeno vlasništvo nad hotelom u Bohinju o kojem se posljednjih dana pisalo.

"Ono što je važno i što je jako bitno je li i kome je gospodin Radman platio taj iznos; kako je platio taj iznos - je li ga platio u tolarima, eurima ili kunama i ono što je najbitnije: gdje je taj račun i je li plaćen porez na nekretninu", rekao je HDZ-ov Ante Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara