Sabor potvrdio sramotnu odluku: Marijana Petir na prijedlog biskupa izabrana u Odbor za ljudska prava!

Foto: HRT

MARIJANA PETIR, bivša saborska zastupnica HSS-a, čija je politička karijera najviše ostala zapamćena po nizu homofobnih ispada, sjedit će u saborskom Odboru za ljudska prava i manjine kao vanjska članica, potvrdio je danas Hrvatski Sabor. Za izbor Marijane Petir, Nure Ismailovski, Željka Mraza te Ane Mandac glasalo je 89 zastupnika, 22 ih je bilo protiv, a 6 suzdržanih.

Petir je predložena od strane HBK kao predstavnik Katoličke crkve, a većina zastupnika složila se s njezinim imenovanjem. Jedan od nekolicine HNS-ovaca koji su bili protiv njezinog izbora, Goran Beus Richembergh, objasnio je zašto se protivi ovakvoj odluci.

"Ne mogu glasati za osobu koju su udruge proglasile Homofobom desetljeća i ne mogu glasati za osobu koja je u Saboru kao zastupnica opstruirala povratak zemlje zemljišnim zajednicama i koja je glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije. Meni to savjest ne dozvoljava", kazao je Beus Richembergh.

Kada se u Saboru 2008. godine glasalo o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, rigidna katolkinja (a ipak profesorica biologije) Petir bila je jedina koja je glasala protiv. Titulu homofoba desetljeća Petir je zaslužila na zagrebačkoj Povorci ponosa 2011. godine, a ostala je upamćena i po tome što je HRT optužila za "propagiranje homoseksualnosti".

Sigurno će vam poznato zazvučati i neke od ovih izjava, koje su obilježile političku karijeru Marijane Petir:

"Ne može manjina indoktrinirati svoj sustav vrijednosti većini".

"Ponašanje homoseksualaca u nekim slučajevima prelazi u agresiju".

"Normalna i ljudska potreba svakog čovjeka je da bude roditelj. I to je sasvim normalno".

"Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost".

"Kao što oni koji vole odlaziti na nudističku plažu ne hodaju goli po gradu jer znaju da to nije primjereno i u skladu s neki uzusima, isto tako kada je riječ o homoseksualnosti potpuno je jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara