Saborska oporba prozvala HAKOM za rastrošnost: Imaju veće plaće od premijera!

Saborska oporba prozvala HAKOM za rastrošnost: Imaju veće plaće od premijera!

Foto: HAKOM (Facebook)

SABORSKA oporba prozvala je poslijepodne Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) za rastrošnost, upozoravajući da pojedini čelnici Agencije imaju veće plaće od premijera i ministara.

"Plaća predsjednika vijeća Agencije je 40.700 kuna bruto, premijerova plaća je 39.850 kuna, a ministarska 31.211 kuna bruto. Desetogodišnji najam pet tisuća kvadrata u onom neboderu je 111 milijuna kuna", upozorio je Josip Borić (HDZ).

Naveo je da su rashodi za 173 zaposlena u HAKOM-u za radnike lani iznosili 45 milijuna kuna, najamnine 8,5 milijuna, a intelektualne usluge 5,2 milijuna, dok je od planiranih kapitalnih donacija od 58,4 milijuna ostvareno tek 7,28 milijuna kuna.

HAKOM je godinu završio s 13 milijuna kuna u plusu, a Borić je upozorio da je od 2008. ukupni višak Agencije iznosio blizu 100 milijuna kuna, koji su oročeni u banci. "Postavlja se smisao postojećih cijena koje plaćaju građani, ako znamo da se toliki novci drže na računu", rekao je Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnici su upozorili i da 41 posto kućanstava godišnje daje 440 milijuna kuna za internetske televizijske pakete, a kada se tomu pridoda pristojba koju plaćaju HRT-u, ispada da Hrvati godišnje na gledanje televizije potroše gotovo dvije milijarde kuna.

"Moguće je da netko ne gleda programe HRT-a, a dužan je plaćati pristojbu televiziji koju može gledati i putem interneta, što znači da građani dva puta plaćaju istu naknadu", upozorio je Jozo Radoš (HNS).

Zastupnike zabrinjava i ukidanje 84 poštanska ureda, većinom u ruralnim područjima. "Pošte možda nisu financijski održive, ali one po selima nisu samo poštanski uredi, nego i simbol i mjesto okupljanja", rekao je Boro Grubišić (HDSSB).

Rad poštanskih službenika usporedio je s radom kirurga ili vatrogasca u dežurstvu. "Ako u dežurstvu nisu imali intervenciju, ne znači da su bili plaćeni bezveze", rekao je.

Klubovi su podržali izvješće o spremnosti obrambenog sustava u 2012., ali i upozorili da se izdvajanja za obranu iz godine u godinu smanjuju, što bi moglo ugroziti spremnost obrambenog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara