Saborski odbor podržao Vladin prijedlog za "švicarce", Dalić: Otvaramo ekonomsku Pandorinu kutiju

Saborski odbor podržao Vladin prijedlog za "švicarce", Dalić: Otvaramo ekonomsku Pandorinu kutiju

Foto: FAH

SABORSKI odbor za financije u srijedu je, uz protivljenje nezavisne zastupnice Martine Dalić, prihvatio Vladin prijedlog da se tečaj švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti fiksira na 6,39 kuna u sljedećih godinu dana.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček pritom je upozorio da bi, nastavi li Vlada forsirati predloženo rješenje, banke mogle tužiti državu ne samo zbog najnovijih, nego i zbog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju od prije godinu dana, kojima je uvedena kamata od 3,23 posto na kredite u "švicarcima".

Pod upitnik dovedene sve klauzule Zakona

"Svi dogovori padaju u vodu i u pitanje dolaze sve klauzule Zakona", upozorio je Bohaček, ustvrdivši da su banke prije nešto više od godinu dana s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem dogovorile da neće dovoditi u pitanje tadašnje zakonske izmjene.

Novinarima je nakon sjednice kazao kako ne može nagađati kako će postupiti koja banka, ali i ocijenio kako ne bi bilo dobro "vezivati rušenje nekih postojećih dogovora u kojima su banke Vladi izlazile ususret zbog novonastale situacije".

"Ja sam još uvijek optimist jer je upravo objavljena detaljna analiza HNB-a koja vrlo jasno govori da je ovo možda jedna od najlošijih opcija i ima vremena do glasovanja u petak da vlada malo modificira prijedlog, odnosno ne ide na zakonsko rješenje, nego dobrovoljno koje je lakše održivo", rekao je Bohaček.

Bohaček: Vladino rješenje nepromišljeno

Vladino rješenje je na sjednici nazvao neprimišljenim, upitavši što će se dogoditi ako franak u međuvremenu padne na 5,50 kuna."To je rađeno dosta brzo i dosta nespretno. Imamo vremena još da to napravimo kako treba, banke su spremne sudjelovati", poručio je Bohaček.

Zatražio je i da se utvrde socijalni statusi korisnika kredita. "Ne mogu biti pod istim povećalom i istim mjerama oni koji su uzeli kredit za jednu nekretninu i oni koji su uzeli pet za izgradnju apartmanskih naselja na moru", rekao je.

Martina Dalić, ministrica financija u bivšoj, HDZ-ovoj Vladi, smatra da će Vladin prijedlog "otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju". "Ako je moguće ovakvo zadiranje u tečaj i uvođenje višestrukih tečaja za jednu valutu, a neki koji ovdje sjede sjećaju se toga iz doba socijalizma, zašto se onda ne donese zakon da se prihodi od izvoza obračunavaju po tečaju od 10 kuna za jedan euro", upitala je Dalić. Dodala je kako bi bilo legitimno pitati i zašto se ne uvede tečaj od šest kuna za euro za korisnike stambenih kredita u toj valuti.

Šuker: Moratorij najracionalnije rješenje

HDZ-ov Ivan Šuker glasovao je za predložene zakonske izmjene i najavio da će to učiniti i drugi zastupnici HDZ-a. Upozorio je, međutim, da Vladin prijedlog za sobom povlači niz posljedica te ocijenio kako je najracionalnije rješenje moratorij na nekoliko mjeseci, u kojem bi se našlo dugoročno rješenje za problem dužnika u "švicarcima".

"Mene muči pitanje je li stvarno bila kupovina švicaraca da se pokriju krediti u švicarcima ili su bile kune vezane uz švicarce", dodao je.

Dragica Zgrebec (SDP) kazala je kako predloženi zakon na snazi ne mora biti godinu dana. "Može biti dva mjeseca, može deset, ovisno o brzini kojom će se stranke dogovoriti", kazala je Zgrebec i dodala da "zakon mora biti izglasan da se smire ljudi koji imaju ovaj problem".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara