Saborski odbor prihvatio proračun za 2011.: "Govorimo o lanjskom snijegu, nećemo tući po mrtvom magarcu"

Saborski odbor prihvatio proračun za 2011.: "Govorimo o lanjskom snijegu, nećemo tući po mrtvom magarcu"

Foto: Damjan Tadić / Cropix

JE LI u predizbornoj godini bilo lako raditi proračunske rezove, je li rashode lakše isplanirati nego izvršiti i koja je Vlada pokrenula trend smanjenja proračuna?

Tim su se pitanjima nadmudrivali oporbeni i vladajući saborski zastupnici na sjednici Odbora za financije i državni proračun, da bi na kraju jednoglasno prihvatili izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna.

Na 1.694 stranice Ministarstvo financija detaljno je popisalo prošlogodišnjih 121 milijardu kuna rashoda i 107 milijardi kuna prihoda, izvijestio je državni rizničar Miljenko Fičor. "Mogu reći da ovim podnošenjem godišnjeg izvješća o izvršenju državnog proračuna na neki način i zatvaramo stranicu i prestajemo se baviti onim prošlim vremenom", rekao je Fičor.

"Ne treba tući po mrtvom magarcu"

Rasprava o prošlogodišnjem izvješću za SDP-ovog je Ivu Jelušića rasprava o lanjskom snijegu i smatra kako se ne bi trebalo previše osvrtati na prethodnu vlast. "Jer, kako kaže ona narodna izreka, ne treba tući po mrtvom magarcu", smatra Jelušić pa ipak kaže kako je najveći problem prošlogodišnjeg proračuna što je u startu predvidio da se potroši više nego što je trebalo potrošiti i zaključuje kako u predizbornoj godini nije bilo lako raditi rezove.

"Izbore su svejedno izgubili, ali je Hrvatska izgubila još jednu godinu odustanka od smanjenja troškova, od reformi i od započinjanja posla da se krene naprijed, da se konačno krene izvlačiti iz krize", izjavio je Jelušić.

"Ne može se proračun smanjiti tako da se planiraju manji rashodi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za rezove u predizbornoj godini bila je zadužena HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić koja danas kaže kako je izvršeni prošlogodišnji proračun prvi put manji od prethodne godine i to za 450 milijuna kuna, što je korak u pravcu u kojem i ovogodišnji ambiciozno planirani proračun želi ići.

"Ne može se proračun smanjiti tako da se planiraju manji rashodi. Možete planirati mnogo štošta, ali to treba provesti", rekla je Dalić.

Njen kolega Đuro Popijač ocjenjuje kako je lanjski proračun utvrdio standarde ponašanja u krizi - striktnu štednju, neprekoračenje niti jedne stavke i ispunjenje svih obveza, što je karakteristika i ovog proračuna. "Osim najavljenih 2 milijarde manjih troškova za zaposlene u 2012. godini. Kako ćete to ostvariti? Evo vidimo kako se spotičete o kolektivne ugovore", rekao je bivši ministar gospodarstva koji je iskoristio priliku da kritizira Vladu i zbog manjka investicija.

"Pada sve što padati ne smije"

"Od toga nema ni 'i', a vjerojatno neće ni biti s obzirom na ono sve što vam se ovih dana događa među resorima u Vladi", izjavio je Popijač koji se sjetio i Željka Rohatinskog, iako je s dnevnog reda saborskog odbora povučeno izvješće Hrvatske narodne banke s obzirom da Vlada još o njemu nije dala mišljenje.

"Kao što reče guverner ili uskoro bivši guverner, pada sve što padati ne smije pa je zbog toga vjerojatno pala i njegova glava osim zadovoljstva i sreće ministra financija koji, u uvjetima kada pada BDP 1,5 posto, veseli se što mu raste proračun. Dakle, apsurd nad apsurdima", rekao je Popijač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara