Saborski zastupnici nemaju pojma koliki je javni dug Hrvatske

Saborski zastupnici nemaju pojma koliki je javni dug Hrvatske

Foto: Hina

DA ZASTUPNICI Hrvatskog sabora žive u paralenom svemiru, pokazalo se i na današnjem početku zajedanja, kada su zatražili stanku zbog Eurostatovih podataka o javnom dugu Hrvatske.

Naše zastupnike šokirao je podatak da je javni dug u trećem kvartalu prošle godine premašio 78% BDP, a iako je podatak o toj visini duga, još u studenom prošle godine objavila Hrvatska narodna banka.

>Saborska stanka zbog javnog duga, Kajin: Do 2016. dug će narasti na 250 milijardi kuna

"Želimo upozoriti na Eurostatove podatke o porastu javnog duga Hrvatske, pa tražimo stanku", rekla je Vesna Škare Ožbolt (DC), kojoj su se u zahtjevu pridružili i, Ivan Šuker (HDZ), nezavisni Branko Vukšić i Jadranka Kosor te zastupnik Istarskih demokrata Damir Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema metodologiji ESA 2010, ukupan dug opće državekrajem srpnja 2014. premašio je 255,6 milijardi kuna čineći tako 78% procijenjenog BDP-a za 2014. godinu, što je bilo poznato još u studenom prošle godine.

Kajin smatra da će dug do kraja godine biti 250 milijardi, iako je već oko 270

Damir Kain se čak upustio i u prognoze kretanja duga, za koji smatra da će do kraja ove godine dosegnuti 250 milijardi kuna.

Prema procjenama Ministarstva financija objavljenim u sklopu izvješća Državnog zavoda za statistiku iz listopada, dug već krajem 2014. dosegnuo 268,5 milijardi kuna, odnosno 81,8% BDP-a

"Mi ćemo kraj ove godine sigurno dočekati sa 250 milijardi javnog duga. Živimo iznad mogućnosti. najveći dio javnog duga tiče se institucija izvan proračuna. Samo Hrvatske autoceste i autocesta Rijeka-Zagreb imaju ili u javnom dugu sudjeluju sa 33 mlrd. kuna. I mi se jednostavno moramo probuditi iz sna", prognozirao je danas Kajin.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara