Saborsko zasjedanje u znaku Glavaša i Pupovca; Burić: Ne mrzim niti jednog pripadnika srpske nacionalnosti

Saborsko zasjedanje u znaku Glavaša i Pupovca; Burić: Ne mrzim niti jednog pripadnika srpske nacionalnosti

Foto: FAH

ZASTUPNICI nekoliko saborskih klubova osudili su danas verbalne napade Branimira Glavaša na SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca i govor mržnje, na što je HDSSB-ov Dinko Burić ponovio kako smatra da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Hrvatskom saboru.

"Ne mrzim nikoga, zadnja sam osoba koja bi rekla da mrzi i jednog pripadnika srpske nacionalnosti, ili da im nije mjesto u Saboru, ali ću jasno i glasno reći da sam uvjeren da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Saboru, ni u obnašanju bilo koje javne dužnosti", rekao je Burić nakon stanke koju je inicirao HNS-ov Goran Beus Richembergh (HNS), a priključili se i drugi klubovi.

HNS-ov je zastupnik "najogorčenije" prosvjedovao protiv uspostave prakse koja se, kaže, ne može nazvati nego širenje govora mrženje.

Posljednjih se dana, kaže Beus, vrlo grubo verbalno napada Pupovca, koji je ne samo legitimno izabrani zastupnik srpske manjine, nego i lider te manjine preko 20 godina, "koji je sve to vrijeme u Saboru odlučno istupao u obrani ljudskih i manjinskih prava, za toleranciju, međunacionalno povjenje, izgradnu odnosa koji će voditi demokaratizaciji društva".

"Ono što se poručuje njemu, kao lideru srpske zajednice u Hrvatskoj, zapravo je poruka čitavoj toj zajednici, ali i poruka svima koji su drugačiji", rekao je Beus.

"Nitko ne smije koristiti svoju poziciju da na račun drugog iznosi paušalne optužbe"

HNS-ov zastupnik ne spori da Pupovac, kao i svaki drugi političar, mora biti izložen javnoj kritici, ali poručuje da nitko od zastupnika nije zaslužio da ga se "invektivama i klevetama označava i stigmatizira na način koji je 90-ih mogao završiti i kobno".

Svi zastupnici, svi koji posjeduju informaciju da se netko ogriješio o zakon, da se bavi nedopustivim radnjama, dužan je o tome izvijestiti nadležne institucije, ali se ne smije koristiti poziciju zastupnika da se na račun drugog kolege iznose paušalne optužbe, poručio je HNS-ov zastupnik.

Burić na to uzvraća kako neće stati "dok na čistac ne istjera i Tesla Banku, koja je zastupniku Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i korist".

"Otvorit ćemo to i nisam siguran kako će to sada, kad više nema zaštitnika Ive Sanadera, koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u banku, to završiti i da neće završiti i zatvoru", izjavio je HDSSB-ovac.

"Pupovac je, dok je Sanader bio na vlasti , u mnogočemu bio njegov kvisko, sada će imati priliku, vjerojatno s njim u Remetincu igrati Čovječe ne ljuti se, ako pravna država bude radila svoj posao", ustvrdio je Burić.

Poručio je kako će o svemu drugom govoriti u raspravi o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Ne želimo povratak u 90-e, želimo da se zaštiti dignitet Sabora i zastupnika", poručuje Beus i poziva kolege da se sudrže od govora koji može biti okaratkeriziran kao govor mržnje, koji "unosi jezu, ali i nelagodu u međunacionalne odnose".

Međunacionalni odnosi, očito, nisu u tako dobrom stanju kako smo mislili, jer posljednji tjedni vode radikalizaciji koja nije dobra, koja vodi vodu na mlin radikalima koji bi proizveli nove sukobe, koji mimo insitucija, ili marširajući na njih žele ugroziti demokratski poredak, rekao je Beus.

"Pupovac je gradio ovu državu, sviđalo se to vama ili ne"

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin Buriću je poručio kako je Pupovac u Saboru već 20 godina. "On je gradio ovu državu, sviđalo se to vama ili ne", kazao je.

Burića je prozvao za "agresiju i govor mržnje", a posebno mu zamjera što je Pupovca nazvao etnobiznismenom. "Nemate druge argumente pa izvučete etnobiznis. Vi koji živite od nacionalizma, vi ste etnobiznismen, to je jedino oružje koje imate", kazao je Radin.

Dodao je kako se HDSSB-u ne čudi. "Ima gorih stranaka od vas u svijetu, ali poručujem vašim političkim partnerima da ni jedna stranka ne zaslužuje da ide s vama u koaliciju", kazao je Radin.

I Igor Dragovan (Klub SDP-a) najoštrije osuđuje "uvođenje govora mržnje, netolerancije, netrpeljivosti, ne samo u Saboru, nego općenito u Hrvatskoj".

Oni koji misle da je taj govor normalan i prihvatljiv, e pa nije, kaže Dragovan.

Širenje netrpeljivosti, rasne mržnje nešto je što je davno iza nas, molim svakog od nas da jasno pošaljemo poruku, naša je obveza braniti najveće demokratske standarde ove zemlje, a ne ih rušiti, poručio je Dragovan.

"To nije politika, to je haranga"

Glavaševe riječi upućene Pupovcu i ostalim SDSS-ovim zastupnicima laburist Nikola Vuljanić smatra "zapanjujućim govorom mržnje izvan kategorije politike". "To nije politika, to je haranga i javna potjernica za čovjekom koji obavlja svoj posao u Saboru, po mom mišljenju puno bolje od većine zastupnika", kazao je.

Vuljanić se požalio i da je već gotovo 60 godina prisiljen slušati o tome čiji je otac bio ustaša, čiji partizan, a čiji četnik, a ocijenio je da bi trebalo uspostaviti pravila pristojnog ponašanja zastupnika u Saboru i izvan njega.

Leko: Nismo dobili mandat da se međusobno obračunavamo

Predsjednik Sabora Josip Leko uzvratio je da svi zastupnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje. "Hrvatski sabor je mjesto gdje se mora govoriti otvoreno, ali u skladu s načelima koje smo verificirali kao standard u društvu i normama koje imamo u Ustavu, a ne da bude poklopiti i uvrijediti", rekao je Leko, pozivajući zastupnike na međusobno uvažavanje i toleranciju.

"Nisu nam građani dali mandat da se međusobno obračunavamo, nego da vodimo brigu o svakodnevnim problemima kojih ima mnogo", dodao je.

Saborski reformisti i HDZ: Zaustaviti prodaju Jadroplova

Saborski klubovi oporbenih DC-a, Novog vala, reformista i HDZ-a danas su se usprotivili privatizaciji i prodaji splitske brodarske tvrtke Jadroplov, te pozvali premijera da zaustavi "nekompetentne i neodgovorne poteze ljudi koji sjede po agencijama".

Apeliram na hrvatsku Vladu, posebno na resornog ministra da ne dopusti daljnje čerečenje hrvatske trgovačke flote, rekao je Petar Baranović (Klub DC-a, Novog Vala i reformista), aktualizirajući apel pomoraca Jadroplova da se zaustavi inicijativa CERP-a i DUUDI-ja da se u "ovim momentima" privatizira tvrtka.

Baranović tumači kako se želi privatizirati jedna od zadnjih brodarskih kompanija koja u svom sastavu ima trgovačke brodove koji viju hrvatsku pomorsku zastavu, i to u uvjetima "koji su van svake pameti i izvan okvira opravdanog ekonomskog poslovanja i gospodarenja".

Pojasnio je da zbog pomorske krize dionice Jadroplova vrijede gotovo 10 puta manje nego prije četiri, pet godina. Kompanija ima osam brodova od kojih su četiri stari manje od tri godine, no danas zbog krize vrijede četiri, pet puta manje. Realna je opasnost da se s Jadroplovom dogodi isto što se prije 15-ak godina dogodilo s nizom hrvatskih brodarskih tvrtki, a u režiji visoke hrvatske politike, upozorava zastupnik reformista.

Podsjeća da su u svega godinu dana nestale perjanice hrvatske trgovačke flote: Croatia Line iz Rijeke sa 67 brodova, Slobodna plovidba Šibenik koja je imala i do 26 brodova, Dalmatinska plovidba Vela Luka, Mediteran frigo. Sve četiri kompanije, tvrdi, imaju dvije poveznice - za njihovu smrt izravno je odgovorna hrvatska visoka politika, druga je poveznica Nemr Diab, libanonski financijer, koji je uz pomoć hrvatske politike uništio hrvatsku trgovačku mornaricu.

"Nije vrijeme za privatizaciju Jadroplova"

Stav sindikata pomoraca, podržava i Klub HDZ-a. Nije vrijeme za privatizaciju Jadroplova, ističe Branko Bačić i navodi da je vrijednost te tvrtke 2008., prije krize, iznosila 1,6 milijardi kuna, a Vlada je prodaje za 160 milijuna kuna. Dakle, deset puta manje, s tim da je u vrijeme krize Jadroplov povećao svoju flotu i svoju nosivost za 30 posto, kaže zastupnik.

Upozorava da je prvi krug natječaja dovršen i da je Vlada krenula u drugi, odustajući od kompenzacijskih mjera koje su prihvatili radnici Jadroplova, njih 400.

Vlada je u prvom krugu tražila da sjedište Jadroplova ostane u Splitu i u Hrvatskoj, da 60 posto flote ostane pod hrvatskom zastavom, da ostane obveza budućem vlasniku da zadrži 400 radnika i pomoraca najmanje pet godina, da ostavi obvezu zapošljavanja mladih pomoraca, pripravnika i nakon što se Jadroplov proda.

"Nama nije jasno zbog čega je Vlada u drugom krugu odustala od tih uvjeta", kaže Bačić i poručuje kako nema nikakvog razloga da se Vlada upusti u taj projekt. Mislimo da Vlada mora zaustaviti prodaju Jadroplova i sačekati neko bolje vrijeme, poručili su iz Kluba HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara