Sakib Softić: BiH ne može pokrenuti postupak protiv Hrvatske, kaznena odgovornost je individualna

Foto: Guliver Image / Getty Images

AGENT Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), profesor dr. Sakib Softić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako Bosna i Hercegovina ne može pokrenuti postupak protiv susjedne Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali u kojoj je konstatirano da je bivši vrh Hrvatske na čelu sa preminulim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovao u "udruženom zločinačkom pothvatu" i međunarodnom oružanom sukobu, odnosno u agresiji na BiH.

"Udruženi zločinački pothvat je, ipak, oblik individualne kaznene odgovornosti. Kad se jedna grupa osoba dogovori i napravi plan da počini određena kaznena djela, svaka od njih odgovora za to kazneno djelo koje proizađe iz tog zločinačkog plana, kao da ga je sama počinila. Znači, radi se o obliku individualne odgovornost, a ne kolektivne kaznene odgovornosti. Tiče se osoba koja su navedena da čine taj udruženi zločinački pothvat, nitko, dakle, izvan toga", naglasio je Softić za agenciju Anadolija.

Iako su Tuđman i ostali u vrijeme međunarodnog oružanog sukoba bili nosioci političke i vojne vlasti, prema Softiću, Hrvatska danas ne može biti odgovorna.

"Ne može Hrvatska odgovarati nakon ovakve presude. Radi se o individualnoj kaznenoj odgovornosti osoba koje su navedene da su činile udruženi zločinački pothvat. To nije oblik kolektivne kaznene odgovornosti. Ne postoji nikakva mogućnost da BiH na temelju ove presude pokrene neki međunarodni postupak protiv Hrvatske”, istakao je Softić, te dodao:

"To je stvar koja ima historijsku, političku, moralnu i svaku drugu težinu, ali ne može biti razlog za pokretanje nekog postupka od strane BiH pred nekim međunarodnim sudom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara