Samohrana majka troje djece treba pomoć

Samohrana majka troje djece treba pomoć

Foto: Humanitarna udruga FB Humanitarci Zagreb

POKRENUTA je nova humanitarna akcija "ŽENSKA OBITELJ". Na Facebook grupi Humanitarne udruge FB Humanitarci Zagreb prikuplja se pomoć za obitelj u kojoj samohrana majka brine o svoje tri djevojčice (7, 10 i 15 godina).

Majka je slabo pokretna, a netom prije rođenja treće kćeri, ženu ostavlja suprug i otac djevojčica. Bio je nasilnik i zlostavljač. Njena borba za opstanak bez alimentacije pokazala se nemogućom misijom.

Doselile su se u Zagreb iz jednog malog mjesta, u nadi da će u gradu biti posla.

"Majka je uspjela naći posao i neko vrijeme je bilo sve u redu. Radila je u nekoliko tvrtki, uspijevala je plaćati podstanarstvo i prehranjivati svoju djecu sve do trenutka dok se nije teško razboljela i postala slabo pokretna radi reumatoidnog artritisa", navode voditelji akcije.

Danas je bolest u toj fazi da ona više ne može otići u dućan ili po malenu u vrtić. Noge su joj natečene i jedva na njima stoji. Obrada za operacijski zahvat koljena (patela i ligamenti) zakazana je za 02.04. te se nada da će dobro proći kako bi opet mogla hodati.

Najstarija kći boluje od astme

Bivši suprug je državljanin Slovenije što dodatno otežava problem oko alimentacije, usprkos tome što je 2011. bio pravomoćno osuđen u Sloveniji te je trebao u potpunosti platiti zaostalu alimentaciju. Mjesečno bi trebao plaćati 500 eura, a s obzirom na to da to ne čini majka ga svaki mjesec prijavljuje u policijskoj postaji Ptuj.

Najstarija kći boluje od astme. Koristi ventolin koji joj je propisan, a kada je u mogućnosti majka joj kupi granule arnike (može se kupiti u apoteci) i melem koji širi dišne puteve (tipa Vick) što dosta olakšava disanje pa i samim time manje koristi ventolin.

"Njihova trenutna životna situacija je takva da žive od posuđenih novaca koje onda majka vraća kako zna i umije. Napravi neki domaći pekmez, čaj, neki biljni pripravak za imunitet i na taj način uspije zaraditi nešto novaca. Naravno, stalni posao ne može naći zbog već svega navedenog", navode inicijatori humanitarke.

Nedovoljni prihodi uz velike troškove

Od tih novaca koje posude najčešće plate dio stanarine. Najam stana uključujući sve režije plaćaju 3000 kn. Njihova su primanja 720 kn minimalne naknade, 500 kn pomoć u njezi (zbog bolesti majke-reumatoidni artritis, diskus hernija 6), te 1320 kn dječjeg doplatka. Njihova cjelokupna primanja su 2540 kn.

Kada plate krov nad glavom za hranu i ostale osnovne potrebe nemaju novaca. U jedinoj sobi koju griju spavaju sve tri na jednom trosjedu na razvlačenje. Invalidska kolica koja majka trenutno koristi su joj premala. Majka aktivno poznaje engleski i nizozemski jezik u govoru i pismu.

"Trebate li neki prijevod, dajte posao njoj, mi ćemo vam biti zahvalni, kao i njene kćeri. U vezi takvoga što, molimo vas, javite se Branki u inboks.

Za ovu akciju potražujemo:
- Svu hranu sa naglaskom na ono što si nikada same ne kupuju poput narezaka, kave, sireva, namaza i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Higijenske potrepštine
- Darovne kartice npr. Konzuma ili DM-a , da si cure same mogu izabrati što bi si kupile
- Probiotici (VPM ili neki drugi)
- Granule arnike
- Melem koji širi dišne puteve (tipa Vick)
- Gumeni zavoji za koljeno (jako ju boli koljeno i stalno joj „bježi“ patela) Ima ih u specijaliziram dućanima ortopedskih pomagala.
- Imamo želju kupiti im električni sokovnik za hladno prešanje.

Darovati im ga, kako bi i nakon završetka akcije imala čime zaraditi koju kunicu te im kupovati ono osnovno za prehraniti se. Cijena takvom sokovniku je oko 1500 kuna.

- Također bi voljeli ovoj obitelji sakupiti za stanarinu i plaćanje režije barem za jedan mjesec u iznosu od 3000 kn. Da malo odahnu od stresa i da im Uskrsni blagdani proteknu u miru.

Hvala svima koji će se uključiti u akciju i hvala na otvorenim srcima te na pomoći!"

 


Za one koji se žele uključiti u prikupljanje novaca, žiro račun ove humanitarne grupe jest:

ERSTE BANKA, IBAN: HR4824020061100677079

(šifra namjene 00, a poziv na broj 99)

Opis plaćanja "Ženska obitelj"

ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA:
Erste Banka, Jadranski trg, 51000 Rijeka, Croatia
SWIFT ESBCHR22
IBAN: HR4824020061100677079

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara