Sarkozy ostao bez imuniteta: Hoće li mu sada na vrata pokucati istražitelji?

Sarkozy ostao bez imuniteta: Hoće li mu sada na vrata pokucati istražitelji?

Foto: AFP

BIVŠI francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas je ostao bez svoga imuniteta koji ga je tijekom vladavine štitio od neugodnih optužbi da je nelegalno financirao svoje kampanje.

Tužitelji i suci sada će vjerojatno izvući iz ladica sve optužbe protiv Sarkozyja za ilegalno financiranje stranke koje je izbjegavao dok je pet godina imao predsjednički imunitet. Skandal koji bi prvi mogao pogoditi bivšeg francuskog predsjednika odnosi se na najbogatiju Francuskinju, vlasnicu L'Oreala Liliane Bettencourt. Suci u Bordeauxu istražuju optužbe da je njezin bivši financijski savjetnik dao nelegalnu donaciju Sarkozyju tijekom predsjedničke kampanje 2007. godine.

Je li mu Gadafi financirao kampanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga optužba koja bi Sarkozyja mogla dovesti do suda se odnosi na naredbu obavještajnoj službi da špijunira novinara Le Mondea koji je pisao o "slučaju Bettencourt". Još jedna od optužbi je da je Sarkozyjevu kampanju 2007. godine financirao bivši libijski diktator Moamer Gadafi. Istraga je otvorena i u tom slučaju te je moguće da će suci ubrzo i oko toga ispitati Sarkozyja.

Francuski tužitelji su već pokazali da se ne boje optužiti bivše predsjednike. Bivši predsjednik Jacques Chirac je u prosincu prošle godine proglašen krivim zbog zloporabe javnog novca u vrijeme kada je bio gradonačelnik Pariza između 1977. i 1995. godine. Chirac je dobio uvjetnu kaznu zatvora te nije morao dolaziti u sudnicu zbog lošeg zdravlja. Ostaje vidjeti čeka li ista sudbina i Nicolasa Sarkozyja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara