Sastali se slovenski i hrvatski stručnjaci: Prijedlog rješenja za Ljubljansku banku do kraja godine?

Sastali se slovenski i hrvatski stručnjaci: Prijedlog rješenja za Ljubljansku banku do kraja godine?

Foto: 24ur.com

U ZAGREBU su se danas još jednom sastati hrvatski i slovenski stručnjaci za rješavanje pitanja Ljubljanske banke, Zdravko Rogić i Franc Arhar. Na posljednjem sastanku na Bledu, pregovarači su izvijestili da su došli do kontura mogućeg bilateralnog rješenja koje će predstaviti Vladama, ali to rješenje tada još nisu bili spremni predstaviti javnosti.

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar do kraja godine trebali bi predložiti način rješavanja duga Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama na sljedećem susretu u Sloveniji. Najavili su u zajedničkoj izjavi nakon današnjeg sastanka u Zagrebu.

"A isto tako smo vrlo zainteresirani da se i one konture koje smo zacrtali glede bilateralnog rješenja na Bledu, o tome smo dosta razgovarali, da te konture postanu još jasnije. Dogovorili smo se da o tome informiramo ponovno svoje Vlade i u slučaju njihovog povoljnog odgovora da konkretiziramo način rješenja ovog dugotrajnog problema da onda znači na sljedećem sastanku predložimo rješenje", istaknuo je Rogić.

Koncept rješenja s Bleda je dobar put, rekao je Rogić te istaknuo da su spremni angažirati se na reaktiviranju pregovora u banci za međunarodna poravnjanja u Baselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nedavno je izjavila da smo jako blizu, dok njen slovenski kolega ne dijeli to mišljenje. Bez dogovora o Ljubljanskoj banci Slovenija neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor iako je pritisak na njih sve veći.

U Europskoj komisiji kažu da su nemoćni jer je riječ o bilateralnom pitanju. Ipak, nije izgledno da će jedno takvo pitanje odgoditi ulazak Hrvatske u Europsku uniju jer riječ je jednostavno o prevažnom događaju za Uniju da bi dozvolila da ga ugrozi jedna takva sitnica.

Prilikom svog posjeta Hrvatskoj prošli tjedan Povjerenik za proširenje Stefan Fuele naglasio je da su sve države članice potpisale pristupni ugovor i obvezale se ratificirati ga do 1. srpnja. "Riječ je o situaciji koja zahtijeva napore obiju Vlada. Upoznat sam s intenzivnim kontaktima i pregovorima financijskih stručnjaka, ali sve dok ne vidim konkretan ishod bit će preuranjeno za bilo kakav komentar tih rasprava", poručio je Fuele.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara