Sastanak u Vatikanu: Papa Franjo i Vladimir Putin pozvali na mirno rješenje problema u Siriji

Sastanak u Vatikanu: Papa Franjo i Vladimir Putin pozvali na mirno rješenje problema u Siriji

Foto: Guliver Image / Getty Images

NA PRVOM susretu pape Franje i ruskog predsjednika Vladimira Putina u ponedjeljak u Vatikanu u središtu razgovora našlo pitanje se koliko dvojica čelnika stvarno mogu napraviti za mir u Siriji i na Bliskom istoku, kao i na svijetu, a posebno je istaknut položaj kršćana na Bliskom istoku bez obzira kojoj crkvi pripadaju.

Papa Franjo i ruski predsjednik pozvali su na "mirno rješenje" i pregovore koji uključuju "sve etničke i vjerske sastavnice" u Siriji. Po službenim priopćenjima "posebna je pozornost posvećena postizanju mira na Bliskom istoku i teškom stanju u Siriji. Putin je Papi zahvalio na njegovom pismu skupu G20 u rujnu Sankt Petersburgu, kojime je Putin predsjedao, a koje je u određenoj mjeri utjecalo na čelnike vodećih zemalja svijeta prihvate da se pokuša pregovorima riješiti sirijska kriza.

U pozadini posjeta su i odnosi između moskovskog patrijarha i Svete Stolice koje uvjetuje i Papina osoba te su, primjerice, bili složeni za poljskog Pape Karola Wojtyle a opušteniji s njemačkim teologom Josephom Ratzingerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To pitanje se, međutim, nije našlo u prvom planu jer Putin nije nadležan za razgovor o ekumenskim temama s Papom. Ruski je predsjednik, međutim, Papi prenio pozdrave patrijarha Kirila, izvijestila je ANSA. Razgovor, na koji je Putin zakasnio trajao je 35 minuta u papinskoj biblioteci, u nazočnosti dva prevoditelja.

Predsjednik Putin Papu nije pozvao da posjeti Rusiju no glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi napomenuo je da "to nije bilo ni očekivano", navodi agencija AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara