Šatoraši ugrožavaju turizam, svjetski mediji izvještavaju o divljanju

Šatoraši ugrožavaju turizam, svjetski mediji izvještavaju o divljanju

Foto: Index; Screenshot: Bloomberg, BBC

SVJETSKE novinske agencije izvještavaju o prosvjedu hrvatskih branitelja koji su u četvrtak navečer našli utočište u crkvi nakon što ih je policija rastjerala s Markova trga.

Njemačka agencija dpa javlja da se veliki broj hrvatskih ratnih veterana zabarikadirao u crkvi Sv. Marka u Zagrebu nakon pokušaja policije da ih rastjera, a austrijska APA donosi svoje izvješće pod naslovom "Dramatični prosvjed hrvatskih ratnih veterana u središtu Zagreba".

Obje agencije citiraju "vođu prosvjeda Đuru Glogoškog da ih samo mrtve mogu iznijeti iz crkve".

Dpa objašnjava da se ratni veterani osjećaju marginaliziranim, da traže bolji socijalni status i medicinsku njegu i ostavku resornog ministra Predraga Matića.

Slovenska agencija STA javlja da je došlo do proboja kordona i prvih sukoba policije i prosvjednika i da stanje na Markovom trgu uznemirava hrvatsku javnost. "Građani strahuju da bi napeta situacija mogla krenuti u neželjenom smjeru koji bi mogao donijeti i žrtve."

Ozbiljan pokušaj destabilizacije zemlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterani Domovinskog rata prosvjeduju od rujna ispred ministarstva branitelja tražeći ostavku ministra branitelja Freda Matića i njegovih suradnika jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava, navodi agencija Beta. Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije. Danas se situacija još više rasplamsala, a skupini u crkvi pridružili su se i branitelji koji su probili policijski kordon. Beta također prenosi da su bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović izjavili za HTV da je riječ o jednom obliku ozbiljnog pokušaja destabilizacije zemlje te pozvali na otvaranje dijaloga.Tanjug piše da branitelji ne odustaju od prosvjeda te da je noćas reagirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je pozvala sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja te rekla da pokušava stupiti u kontakt s premijerom Milanovićem.

Njen poziv na dijalog prenosi i francuska agencija AFP i dodaje da se 130 prosvjednika našlo utočište u crkvi svetog Marka te da ih je još dvjestotinjak na prilazima trgu.

Na naslovnicama diljem svijeta

Američki AP također piše kako su se prosvjednici, dio njih u invalidskim kolicima, sklonili u crkvu gdje su dobili zaštitu rimokatoličkih svećenika.

Agencija Bloomberg navodi da veterani prosvjeduju od rujna i prenosi riječi Josipa Klemma kako traže razgovor s premijerom Milanovićem.

BBC u svom izvještaju navodi da su veterani hrvatskog rata za nezavisnost potražili sklonište u zagrebačkoj crkvi nakon što je policija omela njihov prosvjed protiv Vlade RH. BBC također ističe da su veterane, među kojima su mnogi invalidi u kolicima, čuvali katolički svećenici.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara