Savjet za nacionalne manjine prijeti ustavnom tužbom zbog vukovarskog statuta

Savjet za nacionalne manjine prijeti ustavnom tužbom zbog vukovarskog statuta

Foto: Hina

SAVJET za nacionalne manjine zaprijetio je danas ustavnom tužbom ako Ministarstvo uprave ne obustavi primjenu novog vukovarskog statuta, na što je ministar Arsen Bauk odgovorio da je Ministarstvo jučer zaprimilo obavijest vukovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine te da će postupiti u zakonskom roku od osam dana.

Većina u vukovarskom Gradskom vijeću prije deset dana donijela je novi statut, kojim je suspendirana ravnopravna službena uporaba ćirilice u tom gradu.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara nakon toga je odlučilo od Ministarstva uprave zatražiti nadzor zakonitosti statuta.

Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave je u roku od osam dana dužno obustaviti primjenu statuta ako ocijeni da zadire u manjinska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o obustavi Ministarstvo zatim šalje Vladi, koja ima 30 dana da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti takvog statuta, a ako to ne učini, obustava prestaje i statut ostaje na snazi.

Savjet za nacionalne manjine o tom je problemu danas raspravljao na zatvorenoj sjednici, s koje je medijima poslano priopćenje, u kojem je najavljeno da će, ne ispuni li Ministarstvo svoju zakonsku obvezu, Savjet podići ustavnu tužbu zbog povrede prava manjina zajamčenih Ustavnim zakonom ili drugim zakonima.

"Vezano uz Statutarnu Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara, Savjet se usuglasio postupiti sukladno članku 38. stavku 3. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ako Ministarstvo uprave ne ispuni obvezu propisanu člankom 32. o obustavi primjene općeg akta protivnog Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima i dostave Vladi Republike Hrvatske prijedloga za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom", stoji u priopćenju Savjeta.

"Ministarstvo je 13. studenoga zaprimilo obavijest Vijeća Srpske nacionalne manjine, ima osam dana za postupanje i u tom ćemo roku i postupiti", rekao je ministar uprave Arsen Bauk u telefonskoj izjavi za Hinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara