Savršena prilika za inozemne stručnjake: Tko se može nadati poslu u Njemačkoj?

Savršena prilika za inozemne stručnjake: Tko se može nadati poslu u Njemačkoj?

Ilustracija: AFP

U NJEMAČKOJ, zemlji koja se u svijetu proslavila svojim izumima, u ovom trenutku čak 100.000 inženjerskih radnih mjesta nije popunjeno. Dok poduzeća očajnički traže stručnjake, na tržištu rada vodi se pravi rat za mladim talentima. Njemačka realnost je jednostavna - zbog manjka inženjera njemačka je privreda u prošloj godini izgubila oko osam milijardi eura prihoda. Zbog toga je njemačka vlada nedavno na pritisak privrede olakšala dolazak mladih stručnjaka iz inozemstva.

Kolike su šanse inozemnih stručnjaka za pronalaskom posla u Njemačkoj za Deutsche Welle komentirao je Goran Barić iz konzultantske kompanije Michael Page. Inženjeri su danas u Njemačkoj toliko traženi da praktično mogu birati gdje žele raditi, kaže Page. Na tržištu rada nedostaje i elektrotehničara, strojara, arhitekata i matematičara. Najgore je ipak stanje kod inženjera: "Ranije smo za neko radno mjesto firmama mogli predstaviti po pet-šest kandidata, a danas smo sretni kad im možemo predstaviti samo jednog!", objašnjava Page.

Manjak radne snage u Njemačkoj ne mogu pokriti pridošlice iz drugih zemalja Europske unije. Ipak, Page upozorava da ne treba gajiti iluzije o Njemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mlijeko, gdje se zarađuju basnoslovne svote i vozi službeni auto...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bilo lijepo. Takve mi je priče pričao i moj otac koji je kao gastarbajter iz BiH stigao u Njemačku početkom 60-ih godina. To naravno ni tada nije bila istina, baš kao što ni sada nije. Mnogi se ljudi iznenade da se u Njemačkoj radi cijeli dan i da privatni život pati. Ne želim nikoga obeshrabrivati, ali u Njemačkoj se mora biti iznimno talentiran i kvalificiran da bi se uopće dobilo šansu da se zaradi ono što ste upravo spomenuli!", rekao je Page za Deutsche Welle.

Koji je njegov savjet za inozemne stručnjake?

"Učite njemački, obrazujte se, gledajte filmove na njemačkom i nadam se da se uskoro vidimo u Njemačkoj!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara